NOTÍCIES WEMIND

WHI-Institute: “És essencial que les empreses potenciïn la felicitat i la salut mental dels seus treballadors si volen tenir èxit”

Actualitat Empreses Notícies

Entrevistem als Co-Fundadors de WHI-Institute, Àngela Jordana, CEO de l’organització i a Javier Vidal, Director d’Operacions (COO). Aquesta institució, com moltes altres, s’adreça a les empreses oferint cursos i tallers formatius. No obstant això, té una peculiaritat que la fa única. Els seus cursos estan enfocats a reduir els problemes que es deriven d’una situació ... Read more

Entrevistem als Co-Fundadors de WHI-Institute, Àngela Jordana, CEO de l’organització i a Javier Vidal, Director d’Operacions (COO). Aquesta institució, com moltes altres, s’adreça a les empreses oferint cursos i tallers formatius. No obstant això, té una peculiaritat que la fa única. Els seus cursos estan enfocats a reduir els problemes que es deriven d’una situació laboral negativa. Segons l’OMS, trastorns molt comuns com la depressió i l’ansietat que es produeixen per hàbits negatius de treball suposen uns costos anuals d’un bilió d’euros aproximadament a l’economia mundial.

Cóm sorgeix WHI-Institute?

Tot comença quan ens vam adonar que la gent no estava suficientment formada en competències per la vida. Aquestes competències són una sèrie d’habilitats impulsades en 1993 per l’OMS, amb l’objectiu de produir vides més sanes, justes i felices. Miris on miris, hi ha una manca enorme de competències per la vida, especialment al món empresarial. És a partir dels hàbits negatius iniciats als llocs de treball que apareixen trastorns mentals molt d’anyins per la salut.

Quins són els trastorns més comuns en els entorns laborals?

L’angoixa, l’ansietat i l’estrès es preponderant al món empresarial. Encara no hem trobat cap empresa que ens digui que l’estrès sigui un problema superat. D’altra banda, encara que està menys demostrat científicament, hi ha molts casos de depressions, que a més no es volen reconèixer. Segons estudis de la Societat Espanyola per l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès, aquest any ha augmentat un 5% el cost per depressió.

Per què aquests trastorns han proliferat de manera tan ràpida a l’actualitat?

La falta de sentit, la por i la soledat són un dels factors predominants que condueixen a aquests trastorns psicològics. A causa de la desmotivació general, sorgeix el típic treballador que desitja eternament que arribi divendres per què no li troba sentit a la seva feina.

Això està molt relacionat amb el model de vida, la competència, l’estatus, etc. Tots ens creem unes expectatives irreals del que és l’èxit i del que es suposa que hem d’aconseguir a la vida. Deixem sempre que els reconeixements vinguin de fora i si rebem inputs negatius en base a les nostres expectatives ens fiquem en un bucle d’estrès i d’angoixa brutal. Es un problema de societat, entesa des de la competència i l’ansietat per no arribar mai a complir tots els objectius. En comptes de buscar l’equilibri fora, s’ha de ser capaç de trobar-ho dins d’un mateix. Allò és el canvi que nosaltres intentem inculcar.

En que grau afecten aquestes malalties a aspectes tècnics com la productivitat?

Existeix una relació molt directa. Els trastorns mentals en treballadors com ara l’ansietat, l’estrès i la depressió, que a la vegada es tradueix en absentisme laboral, suposen un cost anual de 23 mil milions d’euros. Les empreses destinen molts recursos a formar als treballadors tècnicament per tal d’augmentar la eficàcia i la productivitat, però mai es fa des d’un punt de vista humanista.

No s’adonen que si els treballadors no estan en la millor situació personal i no coneixen on estan els seus límits i quins punts s’han de potenciar, no treballaran al 100% per molta formació tècnica que rebin.

Quina solució oferiu al WHI-Institute?

Per revertir aquesta situació vam crear un programa que anomenem genèricament life course a partir de la teoria del sociòleg Antonovsky, que promovia la prevenció fixant-se en els aspectes positius de la salut. Des d’aquesta mirada, hem desenvolupat un conjunt d’elements aglutinats en quatre pilars: les emocions i els sentiments, les activitats significatives, la motivació i el sentit i les relaciones i el recolzament social.

Us apliqueu a vosaltres mateixos les tècniques que prediqueu?

Sí, cada dia. Cada dia ens aixequem dient, anem a ser exemple del que prediquem, evidentment, encara que de vegades no és fàcil. Tot el món té clar que estem immersos en un canvi de societat i model imparable, i no tenim n’idea del que vindrà. Per tant, hem de fer el possible per que aquesta nova realitat sigui la millor possible, i això requereix un esperit curiós i obert.

Quina ha sigut la resposta dels equips amb els que heu treballat fins ara?

Queden molts sorpresos. La primera vegada són escèptics, no estan acostumats a fer una formació orientada a la part humana. Venen amb el xip professional i veuen que es una formació transversal i que a més a més poden aplicar-la a la seva vida personal, amb el qual es un win win per a ells. De sobte per a ells, es com si s’obrís una mirada que tenien molt apagada.

Què suposa per les empreses tenir un equip humà lliure d’aquest ambient nociu?

Suposa tenir treballadors feliços, proactius i amb energia positiva que posteriorment deriva en un augment de productivitat. Després hi ha un altre punt que estaria relacionat amb la transformació digital. Als països rics, el més important són les persones per què tot s’està automatitzant i externalitzant. Per això, és molt important saber com tractar els recursos humans per tal de millorar la productivitat i la felicitat dels treballadors i per tal de reduir aspectes negatius per les empreses com per exemple, l’absentisme laboral.

Tot això crea un impacte positiu econòmicament parlant per les institucions i llocs més lliures i més equilibrats on no només importen les capacitats tècniques sinó que hi ha una vessant personal i de coneixement personal que també és rellevant i que es té en compte.

Un projecte molt ambiciós. Quins són els vostres reptes de futur?

Un dels focus més importants per a nosaltres és el sector educatiu. Entenem que tots aquests trastorns que sorgeixen a l’àmbit laboral tenen el seu origen en la nostra mentalitat com a societat. El model educatiu està orientat a rebre quantitats ingents de coneixements per què això es el que es demana a les empreses. En un món cada cop més global i més competitiu, on els coneixements estan pràcticament a l’abast de tothom, es requereix un pas més. Necessitem educar-nos en soft-skils que ens permetrà tenir més recursos personals i trobar un èxit més real. Per tant, incidir en l’educació és molt important per a nosaltres. Com som una empresa petita, de moment només treballem amb empreses perquè ens ofereix un camí d’actuació més immediat, però el tracte amb infants i adolescents el plantegem com un repte de futur, sense dubte.

Absentisme Laboral Àngela Jordana Angoixa Ansietat depressió empreses Estrès Javier Vidal Life Course Productivitat Societat Espanyola per l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès trastorns mentals WHI-Institute