Un sistema de realitat virtual permet treballar la rehabilitació de persones amb estats alterats de consciència

Un sistema de realitat virtual permet treballar la rehabilitació de persones amb estats alterats de consciència

Tot i que a Espanya no existeixen dades sobre els pacients en estats alterats de consciència després d’una lesió cerebral, s’estima que hi ha entre 1 i 4 casos per cada 100.000 habitants, sovint com a conseqüència d’un accident de…

Actualitat, Notícies

Maria Jose Martin | 29 mayo, 2018

Compartir:

Tot i que a Espanya no existeixen dades sobre els pacients en estats alterats de consciència després d’una lesió cerebral, s’estima que hi ha entre 1 i 4 casos per cada 100.000 habitants, sovint com a conseqüència d’un accident de trànsit o bé per lesions vasculars. Aquest tipus de pacients, amb un alt grau de dependència, suposen un repte assistencial encara no cobert

L’Hospital Vithas Nisa Valencia de Mar, el primer en disposar d’una Unitat d’Estats Alterats de Consciència a Espanya, ha desenvolupat un sistema d’estimulació multisensorial amb el suport de les tecnologies de la informació i basat en tècniques de realitat virtual. Aquest sistema innovador permet estimular les estructures cerebrals afectades dels pacients a través d’una immersió personalitzada en les seves experiències i vivències d’acord als seus gustos i preferències.

El Servei de NeuroRehabilitació i Neurorehabilitation & Brain Research Group de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha participat en el desenvolupament d’aquesta iniciativa, que és capaç de reproduir material audiovisual personalitzat com ara sons, imatges o vídeos, amb diferents opcions tècniques. 

Realitat virtual

Unes ulleres de realitat virtual permeten crear una experiència immersiva i incrementar la sensació d’estar físicament en aquell entorn que es projecta. Això augmenta l’impacte que tenen les experiències viscudes sobre el cervell de les persones. La creació d’aquest món virtual del pacient és possible gràcies també a l’ús de diferents mètodes d’estimulació visual i auditiva, com diversos sensors col·locats al cos del pacient, que permeten sentir els estímuls mitjançant la vibració. Enrique Noé, director d’Investigació del Servei de NeuroRehabilitació d’Hospitals Vithas Nisa, explica que per a poder gestionar i emmagatzemar tot el contingut multimedia s’ha desenvolupat una aplicació específica i personalitzable. 

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »