NOTÍCIES WEMIND

Experts en salut mental defensen la importància dels programes d’intervenció primerenca en psicosi

Actualitat Notícies

En em marc de la quarta Immersió estratègica del Clúster de Salut Mental de Catalunya, s’ha presentat el “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi” Barcelona – 20/11/2018 Una seixantena d’entitats relacionades amb la Salut Mental han participat avui en la quarta edició de la Jornada d’Immersió Estratègica en Salut Mental que organitza el ... Read more
  • En em marc de la quarta Immersió estratègica del Clúster de Salut Mental de Catalunya, s’ha presentat el “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi”

Barcelona – 20/11/2018

Una seixantena d’entitats relacionades amb la Salut Mental han participat avui en la quarta edició de la Jornada d’Immersió Estratègica en Salut Mental que organitza el Cluster Salut Mental Catalunya (CSMC). Durant la sessió s’ha presentat el “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi” de la mà d’OtsukaLundbeck.

L´objectiu d´aquesta trobada anual és, de la mà dels associats, treballar conjuntament les línies estratègiques, el pla d´actuacions i els reptes del sector, així com fer un anàlisi de les actuacions consolidades.

El CSMC es defineix con un nucli de desenvolupament de negoci en serveis integrats de salut mental i neurociències. Fundat el 2013, el CSMC compta ja amb una seixantena d´associats, que representen amb una visió de 360º de la cadena de valor del sector: des de la promoció i prevenció fins a la rehabilitació social i laboral de les persones que pateixen trastorns del sistema nerviós central i els seus cuidadors.

La sessió d´enguany, s´ha dedicat a sis temàtiques clau dins el sector:

  1. Innovació tecnològica
  2. Oportunitats de negoci
  3. Envelliment
  4. Promoció i prevenció
  5. Internacionalització
  6. Comunitat

Diferents projectes col.laboratius han començat a prendre cos i s´abordaran multi disciplinàriament per part dels consorcis interessats a desenvolupar-los al llarg del 2019-2020.

En el marc d’aquesta Immersió, s’ha presentat el “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi”, un document que permet conèixer, caracteritzar i difondre els programes d’intervenció primerenca que s’estan duent a terme arreu de l’estat espanyol per aquest trastorn que afecta un 3% de la població, analitzats tant a nivell quantitatiu com qualitatiu. La iniciativa està impulsada pel Moviment Rethinking (un projecte multidisciplinari que té per objectiu replantejar i millorar l’abordatge de l’esquizofrènia/psicosi) en col·laboració amb l’Aliança Otsuka-Lundbeck, i ha comptat amb la participació de 47 experts en la matèria i representants de les principals societats científiques i associacions de pacients.

L’informe conclou que l’esquizofrènia, una de les formes més freqüents de psicosi, té un gran impacte tant en les persones que la pateixen així com en les seves famílies i en la societat i apunta que, a nivell econòmic, es consolida com la tercera malaltia cerebral amb major cost, únicament per darrere dels trastorns de personalitat i demència, i que els costos totals associats a aquest trastorn són més grans que algunes malalties amb alta prevalença com l’ansietat o l’epilèpsia. En aquest sentit, una de les principals conclusions recollides al “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi”, que s’ha encarregat de presentar en el marc de la jornada el Dr. Eduard Vieta, (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona), és que una detecció i atenció primerenca de la malaltia permet una millor recuperació funcional de la persona.

Tanmateix, segons posa de relleu també l’informe, els programes d’intervenció primerenca en psicosi només donen cobertura al 32% de la població espanyola, on l’abordatge d’aquest trastorn és profundament desigual. Concretament, només Catalunya, Navarra i Cantàbria disposen de programes adequats per donar cobertura al 100% de la població. Justament, en la seva intervenció, Cristina Molina, responsable del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut, hi ha exposat l’estratègia de la intervenció primerenca en psicosis a Catalunya.

El “Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi” també recull les demandes reals dels pacients en la implementació d’aquests programes i com aquests consideren fonamental poder prendre part de les decisions terapèutiques. De la seva banda, les societats científiques i les associacions de pacients coincideixen que la intervenció multidisciplinària (psiquiatria, psicologia, infermeria, treball social, orientador laboral, etc.) és clau per a la implementació de programes d’intervenció primerenca en psicosi.

A banda de presentar aquest document, els participants de la IV Jornada d’Immersió Estratègica en Salut Mental també han reflexionat sobre el valor terapèutic de l’activitat esportiva. El Dr. Pere Bonet, president del CSMC, ha estat l’encarregat de clausurar la presentació d’aquest document que ha reunit aquest dimarts, 30 d’octubre, més de 70 professionals de l’àmbit de la Salut Mental a l’Auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat, Barcelona).

cluster salut mental catalunya Immersió estratègica Llibre Blanc de la intervenció primerenca en psicosi Lundbeck Otsuka sant joan de deu