Obre la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental de Catalunya

Obre la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental de Catalunya

La creació d’espais residencials i educatius per a infants i joves amb trastorns de salut mental és ja una realitat incontestable a Catalunya. Un pas més dirigit a millorar el model assistencial d’adolescents amb trastorns mentals. Els departaments de la…

Actualitat, Notícies

Javier Sánchez Pedrera | 13 septiembre, 2018

Compartir:

La creació d’espais residencials i educatius per a infants i joves amb trastorns de salut mental és ja una realitat incontestable a Catalunya. Un pas més dirigit a millorar el model assistencial d’adolescents amb trastorns mentals. Els departaments de la Generalitat Salut i Treball i Afers Socials i Famílies han impulsat aquesta iniciativa, anomenada “Acompanya’m” que serà gestionada per l’Hospital Sant Joan de Déu.

«Fins ara, el 30% dels adolescents amb trastorns de salut mental greus acabaven en mans de jutges». Així de taxativa es mostra Maria Ribas, directora d’Acompanya’m, però aquesta situació s’està revertint amb iniciatives com aquesta, pionera a tot l’estat espanyol. El centre, ubicat al monestir Valldonzella de Barcelona, treballa activament des del mes d’abril amb ingressos màxims de 18 meses. Compta amb una capacitat de 30 places i disposa de múltiples sales, patis i una sala rehabilitada com a escola.

Visió integral

El nom del projecte i les places disponibles no han sigut escollides a l’atzar. Giren al voltant d’una mateixa idea, l’atenció intensiva dels pacients des d’un punt de vista integral i personal. “Acompanya’m no s’ha concebut com a centre hospitalari, sinó com a llar, com un espai que els generi el màxim confort possible i on tinguin el suport dels professionals” afirma Alba Vergés, consellera de Salut. L’objectiu és promoure el retorn de tots els joves tractats al seu entorn social i familiar. Es tracta d’una estratègia que te com a missió evitar l’aparició d’estigma, una de les xacres més grans relacionades amb la salut mental.

L’equip d’Acompanya’m el formen 45 professionals que engloben tot l’espectre de la salut mental. Des de psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials fins a infermeres, auxiliars, educadors socials i mestres. A més a més, també inclou l’ajuda de familiars per crear un espai més proper i còmode al pacient.

Pla director de Salut Mental

Segons dades oficials, uns 65.000 infants, adolescents i joves menors de 18 anys han estat atesos en algun centre de salut mental infantil i juvenil a Catalunya. Això equival a quasi el 5% de la població infantil. Una estadística que des dels departaments pertinents de la Generalitat s’està treballant per reduir intensivament. Així ho mostren les últimes xifres pressupostàries en termes de salut mental. A l’any 2017, es va experimentar l’increment en inversió més gran de la historia amb 70 milions addicionals, un total de 440 milions d’euros destinats a l’àrea de salut mental.

Font: GENCAT | https://goo.gl/vBNxs1

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »