Neix la primera guia mundial per al tractament de la patologia dual

Neix la primera guia mundial per al tractament de la patologia dual

Una trentena de psiquiatres, psicòlegs i documentalistes de tota Espanya han col·laborat en l’elaboració de la primera Guia Pràctica Clínica per tractar la patologia dual en la població adulta, és a dir, un trastorn mental acompanyat d’una adicció. Aquesta guia…

Actualitat

Maria Jose Martin | 10 abril, 2018

Compartir:

Una trentena de psiquiatres, psicòlegs i documentalistes de tota Espanya han col·laborat en l’elaboració de la primera Guia Pràctica Clínica per tractar la patologia dual en la població adulta, és a dir, un trastorn mental acompanyat d’una adicció. Aquesta guia de caràcter mundial és el resultat de quatre anys d’investigació. Fins ara no existia cap guia similar que proporcionés informació sobre què fer i què no fer en aquests casos, segons ha explicar el doctor Luis San, psiquiatre i director de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Barcelona, en unes declaracions a EFE.

La Guia, liderada pel doctor Luis San i realitzada a petició de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica (SEPB), pretén ser una eina d’ajuda per a psiquiatres i psicòlegs en la presa de decisions del tractament de la patologia dual.

La patologia dual es la coexistencia de trastorns per consum de substàncies psicotròpiques amb altres diagnostics psiquiatrics, i és la causa de nombroses hospitalitzacions i recaigudes (tant de consum de tòxics com el trastorn psiquiatric). Segons el National Institut on Drug Abuse (NIDA), més del 60% dels pacients amb trastorns per ús de substàncies poden presentar un altre trastorn mental. “Era necessari establir unes pautes pràctiques de tractament mulstidisciplinars, en les que s’integren simultàniament intervencions per als pacients amb els dos diangostics”, ha explicat Lluis San.

Metodologia estricta

La Guia, gratuïta i de lliure accés, aborda els diagnòstics psiquiàtrics de major gravetat, com l’esquizofrènia i el trastorn bipolar, i aquells de major prevalença, com els trastorns afectius, els d’ansietat o el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat. En relació a l’ús de substàncies psicoactives se centra en l’alcohol, el cànnabis, la cocaïna i la nicotina. L’estudi creuat d’ambdues vessants ha permès definir les recomanacions terapèutiques que ajudaran a reduir la variabilitat i la millora de la pràctica clínica dels professionals.

Una exhausitva revisió bibliografia en diverses bases de dades científiques ha perès arribar als vuit algoritmes en els què es basa el seu contingut i a una llista d’uns 400 articles referenciats. Aquesta eina ha estat evaluada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQuAS) i el grup Cochrane, a més d’obtenir l’aprovació del Sistema Nacional de salut.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »