Tendències en salut mental: plataformes i serveis de salut digitals

Tendències en salut mental: plataformes i serveis de salut digitals

Se celebra el primer dels tres workshops que organitza el CSMC per presentar l’informe de tendències disruptives i start-ups, en aquesta ocasió de l’àmbit de la salut mental. Amb les conclusions de l’estudi, que destaca la tendència creixent de les plataformes i el gruix de noves empreses orientades al servei, els socis assistents varen consensuar quin hauria de ser el posicionament estratègic del clúster. Voleu conèixer les prioritats estratègiques?

Actualitat, Empreses, Jornades, Projectes, Socis

Comunicació | 19 mayo, 2021

Compartir:

Amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les entitats sòcies, així com dels seus i les seves professionals, el CSMC ha elaborat, de la mà de l’equip de Corporate Venturing d’Esade Creapolis, un estudi exclusiu per als socis de l’ecosistema emprenedor, que identifica les tendències més disruptives del nostre entorn competitiu en els àmbits de la salut mental, les neurociències i l’envelliment.

Top 20 d’empreses emergents

El passat 17 de maig es va celebrar el primer dels workshops previstos. En aquesta sessió, centrada en l’àmbit de la salut mental, es va presentar un fitxer de tendències innovadores i paraules clau del sector.

També, es varen seleccionar, a partir de bases de dades internacionals, les top 20 empreses emergents, d’un total de 9 mil resultats, per fer un anàlisi dels diferents enfocs i com estan evolucionant. A continuació, es destaquen les principals conclusions.

Tendències segons el grau d’inversió

Un anàlisi de les start-ups amb major finançament en l’àmbit de la salut mental fundades en els últims quatre anys fa palès la tendència creixent de les plataformes i els serveis de salut digitals, especialment serveis de diagnòstic, tractament o seguiment per mitjà de plataformes digitals i aplicatius mòbils de caràcter més preventiu i predictiu.

El 70% d’aquestes empreses tenen seu als EEUU.

Tendències en empreses de més recent creació

Pel que fa a les start-ups rellevants de més recent fundació (2020-2021), tot i indica que estan orientades a servei, oferint solucions en l’àmbit del mindfullness, el software interactiu , eines EHR, teràpies digitals, eines de telemedicina/teletractament, aplicacions educatives o plataformes de teràpia que incorporen tecnologia.

Els Estats Units lideren la fundació d’empreses en l’àmbit de la salut mental en els darrers anys, seguit del Regne Unit.

Tendències en categories temàtiques

A partir d’aquesta informació, els socis van treballar conjuntament en el posicionament estratègic del clúster i d’aquesta manera determinar quins són els àmbits estratègics de més interés de l’organització.

Els socis varen valorar els conceptes que varen sorgir durant l’anàlisi de tendències i start-ups en base al mercat, l’impacte social i la factibilitat. Els conceptes es varen agrupar en les següents categories temàtiques:

 • Biotech i farma
 • Teràpies digitals
 • Plataformes de salut digital
 • Medical devices
 • Teleassistència
 • Wellness
Tendències més votades pels socis

Finalment, els socis varen votar quines opcions definiran el posicionament estratègic del CSMC, que treballarà per potenciar programes i activitats en aquests àmbits. Els conceptes clau amb més interés global i factibilitat segons els participants són:

 • Plataformes orientades a infants i adolescents plataformes de salut digital
 • Realitat virtual (amb aprovació FDA/CE) – teràpies digitals
 • Tractaments personalitzats biotech + farma
 • Teleassistència incorporant teràpies digitalsteleassistència
 • Plataformes d’atenció piscosocial on-demand teleassistència
 • Digital corporate Health. Aplicació de benestar mental que ajuda a les empreses a donar un millor suport als seus equips – wellness

Les pròximes setmanes, el CSMC posarà a disposició dels socis assistents, l’estudi de tendències disruptives i start-ups.

Tendències en neurociències i envelliment

Les pròximes sessions de treball previstes se centraran en l’àmbit de les neurociències (25 de maig) i l’envelliment (8 de juny). Si teniu interès a participar, podeu escriure a cluster@clustersalutmental.com.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »