“Participar d’un fòrum com el que ofereix el clúster ens sembla molt positiu”

“Participar d’un fòrum com el que ofereix el clúster ens sembla molt positiu”

Des del Clúster Salut Mental Catalunya donem la benvinguda a la fundació Ampans amb una entrevista al seu Director General, Toni Espinal.

Empreses, Notícies

Maria Jose Martin | 24 julio, 2017

Compartir:

Què és AMPANS i quin objectiu té?

Som una fundació que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la plena inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o en situació de vulnerabilitat.

Quines funcions desenvolupeu?

Acompanyem i donem su­port a les persones en els diversos moments de la seva vida. Per aquest motiu, creem i gestionem serveis educatius, laborals, residencials i de suport personal, des dels quals les persones poden dur a terme els projectes de vida en entorns normalitzats i inclusius.

Ja teniu 50 anys d’història. Quina ha estat la vostra evolució fins avui dia?

Ampans va néixer de la inquietud d’un grup de pares manresans que, amb el suport de la societat del moment, van fer realitat una escola adaptada a les necessitats dels seus fills i filles. Fins ara, l’entitat ha passat de ser una associació a una fundació i de gestionar una escola a tenir una àmplia i completa cartera de serveis de tot tipus, amb una activitat econòmica i productiva important. Ens hem professionalitzat i hem aconseguit el segell +500 EFQM, que en termes d’avaluació de la qualitat a les organitzacions és molt ben valorat.  I avui, amb dades de l’any 2016, podem dir que han participat en els nostres serveis 2.189 persones.

Quant a formació i inserció laboral, quina és la vostra tasca?

Tenir una bona formació i una feina digna és un dret que tenim les persones perquè puguem créixer personalment i desenvolupar-nos  com a ciutadans de ple dret. Nosaltres impulsem negocis i serveis laborals que generin oportunitats i posem els suports i l’acompanyament necessaris perquè les persones puguin treballar a les empreses de la comarca, tinguin discapacitat intel·lectual, malaltia mental o qualsevol altre factor personal o social que els dificulta aconseguir-ho. Comptem amb un ampli ventall d’activitats laborals que permet que cadascú trobi allò que millor li encaixa. Produïm formatges i vins, tenim un restaurant i un garden, un servei de jardineria, fem recollida selectiva i neteja i manteniment d’espais,  gestionem quioscs i una planta de manipulació. Aviat obrirem un supermercat en què la totalitat de la plantilla seran persones amb discapacitat. Tenim un programa de treball amb suport per a acompanyar les persones que treballen a l’empresa ordinària, amb qui teixim una xarxa important de complicitats que ens permeten un bon índex d’insercions laborals.  També gestionem programes formatius per a joves i persones en situació de vulnerabilitat.

Per què vau decidir formar part del Clúster Salut Mental Catalunya?

Una de les nostres dèries és buscar l’excel·lència en tot allò que fem. Per això hem treballat a fons una línia d’especialització en tots els nostres serveis, que dóna resposta a les persones que, a banda d’altres característiques com pot ser la discapacitat intel·lectual, presenten trastorns en el comportament o malaltia mental associada. Comptem amb serveis especialitzats, tant educatius com residencials, i hem treballat a fons metodologies i accions que permeten abordar i prevenir les situacions que aquestes circumstàncies provoquen. A la vegada, volem potenciar el coneixement professional en aquest àmbit d’especialització i per això promovem un postgrau en l’abordatge dels trastorns de conducta en les persones amb discapacitat intel·lectual, i organitzem un congrés bianual en aquesta temàtica, en aliança amb Althaia, que aquest any se celebrarà a Manresa el 9 i 10 de novembre.

Per tot plegat, participar d’un fòrum com el que ofereix el clúster ens sembla molt positiu, per a nosaltres i per al mateix clúster que incorpora una vessant diferent.

Quins són els vostres propòsits en un futur pròxim?

Estem enfocats a seguir atenent a les persones amb la màxima qualitat. Entenem que això vol dir dues coses: que hem d’atendre a tothom qui ho necessiti al nostre territori i que hem de seguir el camí iniciat en la realització de serveis comunitaris i integrats en l’entorn normalitzat en què viuen les persones que en participen i que, per diverses circumstàncies, necessiten el nostre acompanyament, sigui permanent o temporal.  Seguim treballant en la transformació dels serveis.  A la vegada, volem seguir sent una entitat eficient i el màxim d’autosostenible possible. I volem créixer en la producció i difusió del coneixement especialitzat que produïm des de la nostra intervenció professional.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »