Es multiplica per quatre el nombre d’empreses que formen part de clústers a Catalunya en els últims 10 anys

Es multiplica per quatre el nombre d’empreses que formen part de clústers a Catalunya en els últims 10 anys

Segons dades fetes públiques per ACCIÓ, el 76% de les empreses membres de clústers asseguren que formar part d’aquestes organitzacions les fa més competitives, mentre que el 91% inverteix en R+D i innovació.

Actualitat, Empreses

Javier Sánchez Pedrera | 15 julio, 2019

Compartir:

El nombre d’empreses catalanes que formen part de clústers a Catalunya s’ha multiplicat per quatre en els últims 10 anys, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-. D’aquesta manera, actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn són membres dels 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. Es tracta de les xifres més altes des que l’any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d’impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Així ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el marc de la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers d’ACCIO, una reunió anual amb els presidents dels clústers catalans que ha tingut lloc aquest dijous, on ha assegurat que “clúster és sinònim de competitivitat”. En aquest sentit, segons les dades d’ACCIÓ fetes públiques durant la trobada, el 76% de les empreses membres dels clústers catalans  asseguren que formar part d’aquestes entitats les fa més competitives i que el 91% inverteixen en R+D i innovació, “un percentatge molt superior a la resta d’empreses catalanes”. De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més d’un 3% de la seva facturació en activitats d’R+D.

Actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn formen part de 30 clústers a Catalunya, que representen el 30% del PIB de l’economia i generen més de 300.000 llocs de treball.

Durant la reunió, Chacón ha assegurat que “Catalunya és un país de clústers  pioner en aquest àmbit: vam ser un dels primers territoris del món en iniciar polítiques d’impuls als clústers fa 25 anys, tenim una gran capacitat de generar tendències internacionals per exemple en la creació de clústers en base a la realitat del mercat, en el treball interclúster o pel talent especialitzat existent”. De fet, segons Chacón, “Catalunya compta amb un ecosistema de clústers únic al mon que combina l’impus públic continuat, la seu d’organitzacions internacionals de referència com la TCI Network, escoles de negoci de primer nivell amb formació específica en aquest àmbit i algunes de les consultores especialitzades de referència global”.

Un clúster és un conjunt d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons dades d’ACCIÓ, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.

Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. En aquest sentit, durant l’any 2018 des d’ACCIÓ s’ha donat suport a 82 projectes dels clústers, com per exemple projectes pilot entre empreses de clústers diferents i de cooperació internacional, iniciatives per connectar el talent universitari amb la indústria, l’elaboració d’estudis de mercat o l’organització de viatges de benchmarkinginternacional.

Ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que s’ha reunit aquest dijous amb els presidents dels 30 clústers per avaluar la política de clústers catalana i debatre els principals reptes de futur.

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen en clau de clústers són Corea del Sud, Singapur, Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya. A Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i intensificar l’activitat d’aquestes organitzacions, ACCIÓ desenvolupa el programa Catalunya Clústers, que compta amb 30 clústers acreditats. Els últims en incorporar-se al programa són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona:

Sector

Biomassa

Aigua

Energia solar

Energia eficient

Nutrició i salut

Packaging

Vins i caves

Carni porcí

Foodservice

Productes gourmet

Audiovisual

Digital

TIC educació

Il·luminació

Domòtica

Hàbitat

Equipament de la llar i contract

Moda

Pell

Bellesa

Esport

Productes infantils

Mitjans de producció agrícola

Materials avançats

Tecnologies de la llum

Automoció

Moobilitat ferroviària

Moto

Biotecnologia i tecnologies salut

Salut mental

Nom clúster

Clúster Biomassa de Catalunya

CWP – Catalan Water Partnership

SOLARTYS

CEEC

Food & Nutrition Cluster

PACKAGING Cluster

INNOVI – Clúster Vitivinícola Català

INNOVACC

Foodservice clúster

Catalonia Gourmet

Clúster Audiovisual de Catalunya

Associació Clúster Digital de Cat.

EDUTECH Cluster

CICAT

DOMOTYS

HCB – Habitat Cluster Barcelona

CENFIM

MODACC

Leather Cluster Barcelona

Beauty Cluster Barcelona

INDESCAT

KID’S Cluster

FEMAC

ClústerMAV

SECPhO

CIAC

Railgrup

Clustermoto

CataloniaBio & HealthTech

Clúster Salut Mental Catalunya

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »