mHealth i salut mental: el projecte SMART4MD al servei de les persones amb deteriorament cognitiu i demència

mHealth i salut mental: el projecte SMART4MD al servei de les persones amb deteriorament cognitiu i demència

El Consorci Sanitari de Terrassa participa en el desenvolupament de solucions mHealth en el context del programa marc H2020

Actualitat

Javier Sánchez Pedrera | 19 noviembre, 2019

Compartir:

El proper 22 de novembre el grup de recerca Brain, Cognition and Behavior del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) organitza la conferència Technology for elderly and health: Translation to the market. Aquesta conferència tindrà lloc a l’Hospital de Terrassa i l’objectiu és donar a conèixer, atès l’envelliment de la població del nostre país, l’oportunitat que la silver economy representa pel mercat a partir de les diferents experiències tecnològiques finançades per la Unió Europea que s’han desenvolupat per a aquest segment de població.

En paral·lel, i atès el problema de transferència per comercialitzar aquests productes, entre els projectes europeus exposats es troba el projecte SMART4MD. Aquest projecte cofinançat per la Unió Europea sota un programa marc de recerca i innovació de la Comissió Europea –Horizon 2020-, amb codi de subvenció 643399, consisteix en una investigació de tota la UE que involucra 11 socis internacionals. El consorci està integrat per Anglia Ruskin University Higher Education Corporation (coordinador del projecte), Alzheimer EuropeAthena ICT LtdHandle My HealthUniversidad Politecnica de MadridSouth Essex Partnership University NHS Foundation Trust, Consorci Sanitari de Terrassa, DEX Innovation CentreServicio Andaluz de SaludBlekinge Tekniska Hogskola i Katholieke Hogeschool Limburg VZW. El Consorci Sanitari de Terrassa és un partner clínic que intervé en el desenvolupament tecnològic d’una app encarregant-se de realitzar els grups focals i l’estudi de viabilitat. A més participa activament a l’assaig clínic que ha inclòs un total de 368 participants. Tenint en compte que l’assaig s’ha realitzat amb subjectes amb deteriorament cognitiu i cuidadors, en total 736 individus hi participen des del CST.

Així doncs el projecte se centra en millorar la qualitat de vida de les persones amb Deteriorament Cognitiu Lleu (en anglès Mild Cognitive Impairment i en endavant MCI) i la demència lleu sense perdre de vista als seus cuidadors. Aquestes patologies han estat objecte de molts estudis en els últims anys a causa de l’elevat risc que plantegen els individus diagnosticats en aquesta categoria de desenvolupament de la demència. El primer concepte de MCI va ser proposat a la dècada de 1990 per Flicker, Ferris i Reisberg (1991) per referir-se a un grup de pacients que tenien un deteriorament cognitiu sense demència i que van mostrar un declivi significatiu en les seves capacitats cognitives després de dos anys. La prevalença de la MCI depèn en gran mesura dels criteris utilitzats, que van des del 3% fins al 42% en la gent gran (Ganguli et al., 2010; López et al., 2003).

D’altra banda, el terme ‘demència’ denota una síndrome adquirida, produïda per una causa orgànica, caracteritzada per un conjunt de signes i símptomes que produeixen un declivi cognitiu persistent i que alteren la capacitat funcional de la persona en absència d’alteració de la consciència. Hi ha moltes malalties que són causades per la demència, però la malaltia de l’Alzheimer -metge homònim que va la descriure per primera vegada fa més de 100 anys- és àmpliament la seva causa més comuna (Desai i Grossberg, 2005; Kalaria et al., 2008).

Així doncs, el projecte SMART4MD desenvolupa una la plataforma digital homònima que inclou una aplicació que dissenyada específicament per a persones amb MCI o demència lleu, per als seus cuidadors informals i professionals sanitaris. L’aplicació SMART4MD, preinstal·lada en tauletes 7 polsades, està disponible en 5 idiomes diferents: anglès, castellà, txeco, suec i francès.

L’app s’ha desenvolupat amb 7 funcions principals: 1. ‘Els Meus Recordatoris’ per a medicaments, cites i tasques generals; 2. ‘La Meva Salut’ amb múltiples símptomes de seguiment; 3. ‘La Gent que Conec’; 4. ‘Jocs i Recursos’, amb jocs cognitius i notícies interessants; 5. ‘Sobre la Demència’; 6. ‘Personalitzar la meva aplicació’, amb opcions per augmentar la mida de text, volum, desactivar funcionalitats, canviar colors, etc; i 7. ‘Compartir amb altres’, com per exemple, cuidadors i professionals sanitaris. L’aplicació per se és altament personalitzable a partir de les condicions i preferències de cada usuari i s’ha desenvolupat pensant en les necessitats dels usuaris.

La plataforma i l’assoliment dels seus objectius s’estan provant actualment a través d’un assaig clínic controlat a gran escala, randomitzat, amb més de 1000 dies, incloent les persones amb MCI o la demència i els seus cuidadors informals.

Un cop realitzat l’estudi de viabilitat, va iniciar la fase de pilots de la plataforma amb durada de 18 mesos i que actualment es troba plena execució. Els pilots pretenen contrastar diverses hipòtesis de recerca proporcionant una base de coneixement per a l’explotació posterior de la plataforma SMART4MD en territoris comunitaris. Més de 1000 persones amb MCI o demència juntament amb els cuidadors han estat reclutats tant en el grup d’intervenció (amb la plataforma) com en el grup de control (rebent atenció habitual). Les visites regulars de 6 mesos als centres sanitaris proporcionen dades sobre la qualitat de vida mitjançant l’ús de QoL-AD, la funció cognitiva MMSE, la disminució funcional EQ-5D, la medicació (recompte de dosis i pastilles) i l’adhesió de cites combinades amb dades recollides de la aplicació sobre el comportament dels usuaris.

En l’actualitat, les dades recollides durant 6 mesos entre més de 1000 persones investigades amb MCI o demència lleu amb una edat mitjana de 74 anys i amb una mitjana inicial de puntuació MMSE de 25, 5 punts i GDS-15 a 3 punts, mostren un lleuger augment de la puntuació MMSE entre el grup d’intervenció en comparació amb el grup de control i la mitjana de l’any a la disminució interanual. També apunten que les funcions més freqüentment utilitzades de l’aplicació SMART4MD són ‘Els Meus Recordatoris’, ‘La Meva Salut’ i ‘Jocs i Recursos’.

Compartir:

CONTACTA
Clúster Salut Mental de Catalunya
Pg. del President Josep Tarradellas, 25
08030 Sant Boi de Llobregat
 93 630 26 53
 secretariat@clustersalutmental.com

Vols estar al dia del sector de la Salut Mental i les Neurociències?

SEGUEIX-NOS

@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »