Investigadors aconsegueixen mesurar la consciència en pacients en coma

Investigadors aconsegueixen mesurar la consciència en pacients en coma

Investigadors del projecte europeu Luminous aconsegueixen, per primera vegada, mesurar la consciència humana amb una precisió del 95%, el que permet distingir entre pacients en coma conscients i inconscients. Mitjançant teràpies de neuroestimulació no invasiva també aconsegueixen millorar l’estat de…

Actualitat, Notícies

Javier Sánchez Pedrera | 14 noviembre, 2018

Compartir:
  • Investigadors del projecte europeu Luminous aconsegueixen, per primera vegada, mesurar la consciència humana amb una precisió del 95%, el que permet distingir entre pacients en coma conscients i inconscients.

  • Mitjançant teràpies de neuroestimulació no invasiva també aconsegueixen millorar l’estat de consciència en pacients amb consciència mínima.

Barcelona – 13/11/2018

El projecte europeu H2020 LUMINOUS desenvolupat per un consorci de set universitats coordinades per l’empresa barcelonina Starlab té l’objectiu d’avançar en la comprensió de la consciència humana. A meitat de projecte ha obtingut ja uns resultats de gran impacte que permetran en un futur mesurar la consciència i millorar l’estat en pacients en estat vegetatiu persistent.


«Hi ha diferents nivells de consciència i poder mesurar-lo correctament és molt important per definir el tractament adequat per a cada pacient” Aureli Soria-Frisch.


En un primer estudi dirigit pel Integrated Thalamo Cortical funció Recerca Grup de la Universitat de Milà, els investigadors han aconseguit mesurar la consciència amb una precisió del 95% en 150 individus en diferents estats de consciència (vigília, somni, amb anestèsia, en estat de mínima consciència i vegetatiu) classificant amb èxit com conscients o inconscients. La tècnica utilitzada per mesurar la consciència es basa en l’electroencefalografia (EEG), la qual registra l’activitat cerebral elèctrica de forma no invasiva.

Saber si un pacient està conscient o no i poder determinar el seu nivell de consciència és un dels reptes més difícils segons el coordinador del projecte, Aureli Soria-Frisch: «Hi ha diferents nivells de consciència i poder mesurar-lo correctament és molt important per definir el tractament adequat per a cada pacient” explica Soria-Frisch i segueix “Aquests resultats demostren la validació del nostre sistema. El proper repte serà poder caracteritzar els diferents estats de consciència«.

En un segon estudi, liderat pel Coma Science Group de la Universitat de Liege (Bèlgica), l’equip de recerca ha aconseguit millorar la consciència de 6 de 46 pacients que pateixen de trastorns de consciència, és a dir, pacients en estat de mínima consciència o en estat vegetatiu persistent, utilitzant l’estimulació elèctrica cerebral no invasiva. És un mètode que permet estimular l’activitat cerebral mitjançant corrents de baixa intensitat aplicades a través d’un casc d’elèctrodes. Els pacients, cinc homes i una dona de diferents edats entre 26 i 60, van recuperar un o dos signes de consciència després de l’estimulació, com per exemple reconèixer un objecte, seguir un objecte amb moviments oculars o donar respostes sistemàtiques a una ordre. Aquest resultat impactant suposa un avanç molt important cap al tractament de trastorns neurològics relacionats amb la consciència.

Combinant les disciplines d’electroestimulació cerebral i la intel·ligència artificial, el projecte LUMINOUS pretén desenvolupar noves tècniques per diagnosticar i teràpies per tractar malalties relacionades amb la consciència. Altres aplicacions potencials d’aquestes tecnologies innovadores inclouen mesurar la consciència fetal dins de l’úter de la seva mare o alterar els nivells de consciència per aconseguir un estat de son lluït o d’anestèsia amb una reducció dels efectes secundaris.

Sobre Starlab

La missió de Starlab és transformar la ciència en tecnologies amb un profund impacte positiu en la societat. La nostra visió és fer que la ciència sigui més útil, viva, vibrant i arribi més ràpidament a la societat.

La Unitat de Negoci de Neurociència de Starlab aspira a ser un líder mundial en neurociència aplicada. Mitjançant la investigació fonamental i aplicada, explorem les noves tecnologies i tècniques en Neuromonitorització Wireless i Neuromodulació amb el potencial d’impactar en el món real amb innovadors productes i serveis.

Font: Starlab / Luminous

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »