Mementia: prevenir i tractar l’envelliment cerebral amb tecnologia accessible i avançada


mementia-envelliment-cerebral-cluster-salut-mental

El programa Mementia de Cognitiva impulsa l’estimulació per ordinador en el manteniment de les funcions cognitives.

El camp de la prevenció de la inexorable deterioració cognitiva (DC) que tots els humans registrem, i fins i tot el tractament de les patologies neurodegeneratives com l’Alzheimer, ha aconseguit combinar amb èxit Teràpies Farmacològiques (TF) amb les No Farmacològiques (TNF). No obstant això, l’evidència científica a través d’Assajos Clínics Aleatoris (ECAs) ha mostrat una subtil diferència: que mentre les TF redueixen el símptoma i les conductes disruptives, les TNF mantenen les capacitats i prevenen i retarden la deterioració cognitiva.

La principal eina de les teràpies no farmacològiques és l’Estimulació Cognitiva (EC), a través d’exercicis adaptats al nivell de les persones, que potenciïn les seves capacitats i funcions executives. Aquests exercicis, tradicionalment resolts amb llapis i paper, han permès adaptar l’EC en entorns digitals amb l’expansió de les tecnologies de la informació. D’aquesta manera s’estalvia temps al professional a l’hora de preparar exercicis, dotant de major autonomia i control als usuaris sobre el seu propi entrenament preventiu o terapèutic, atès que poden treballar des de casa.

En l’última dècada diversos estudis avalen també l’eficàcia de l’estimulació per ordinador en el manteniment de les funcions cognitives, existint al mercat una àmplia oferta de programes informàtics.

Programa Mementia

Cognitiva, després d’utilitzar inicialment amb els seus usuaris un programa comercialitzat, va observar que en termes d’eficàcia i adaptabilitat era necessari disposar d’una plataforma vinculada a la finalitat preventiva i terapèutica de la seva intervenció integral d’EC. Per això va encarregar a l’empresa basca Ideable el Programa Mementia de Cognitiva, dissenyat sota els suggeriments dels tècnics de la nostra entitat.

El treball periòdic de l’usuari amb el programa llança un Índex Cognitiu, resultat del seu rendiment en aquestes capacitats, que es registra gràficament, així com altres dues importants variables: l’estat emocional i l’autoavaluació de rendiment de l’usuari.

Mementia pot utilitzar-se en ordinadors de sobretaula, amb ratolí, o amb pantalles tàctils i en tauletes. La pantalla tàctil permet accedir a l’ús de l’equip informàtic a persones d’edat avançada que mai van tenir accés ni coneixement de les noves tecnologies.

Millora de l’autoconcepte

Interessa ressaltar que el Departament d’R+D de Cognitiva realitza periòdiques valoracions de l’eficàcia d’aquesta avantatjosa tecnologia d’estimulació, obtenint-se dades dels 10 centres que la corporació posseeix arreu d’Espanya. D’aquesta manera es constata com la millora en el rendiment cognitiu té una alta correlació amb la millora de l’autoconcepte de l’usuari (“com he treballat avui”) i amb l’estat emocional (“com de feliç em sento avui”), preguntes que el programa demana contestar a l’usuari al final de cada sessió d’entrenament o estimulació.

La bona tasca d’aquest programa ha significat que diversos centres de dia o residències per a persones grans hagin sol·licitat el seu ús a Cognitiva, com a suport al treball amb la seva població atesa. És encara més esperançadora l’experiència que es realitza aquests mesos a Navarra, on el Servicio Navarro de Salud (Osasunbidea), servei públic responsable de la salut en aquesta Comunitat Autònoma, ha desenvolupat un estudi pilot amb Mementia. Així, la Unitat de Deterioració Cognitiva de l’Hospital de Dia Geriàtric de Pamplona elabora un estudi pilot amb pacients d’aquest servei per valorar l’ús generalitzat de la plataforma Mementia, amb resultats molt optimistes fins avui.

Afegir també que Cognitiva forma part d’un consorci de set entitats de la UE que en l’actualitat desenvolupen una recerca europea sobre I-Health (Programa AAL, projecte ZOCAALO) que dissenya aplicacions mòbils i accessibles dirigides a les persones grans.

Factor humà

Amb tot, el factor humà de supervisió, fins i tot en l’estimulació per ordinador, és imprescindible i garant d’un treball eficaç de prevenció o de rehabilitació cognitiva. En els nostres centres o Unitats de Memòria la plataforma Mementia s’utilitza en cada sessió amb usuaris i en combinació amb altres tècniques d’estimulació per preservar les funcions cognitives, però el paper del psicòleg, neuropsicòleg o terapeuta ocupacional és essencial. Aquests professionals, a més de marcar i dissenyar els continguts d’una sessió d’ordinador, duen a terme un seguiment periòdic (encara que sigui en remot, quan l’usuari està a la residència) del compliment o fins i tot de l’oportunitat de la seva realització.

Alfonso Quadres Riobó

Psicòleg. Ph.D. Cognitiva Unitat de Memòria