NOTÍCIES WEMIND

Luminous aconsegueix 8 fites en el camp de la medició i la modificació de la consciència

Actualitat Empreses Internacional Projectes

Culmina Luminous, un projecte FETFX del programa Horizon 2020 que, entre d’altres, aconsegueix per primera vegada identificar de forma sistemàtica a pacients com a conscients i inconscients mitjançant tecnologia no invasiva.

A través de la combinació de mètodes d’intel·ligència artificial, simulacions d’ordinador i estimulació elèctrica cerebral, el consorci de 8 organismes d’investigació europeus que han participat en el projecte Luminous, coordinat per l’empresa catalana Starlab, ha desenvolupat noves tècniques per diagnosticar i tractar malalties i trastorns de la consciència.

Entre els seus principals èxits trobem:

  • Identificar per primera vegada de forma sistemàtica a pacients com a conscients i inconscients mitjançant tecnologia no invasiva.
  • Augmentar els signes de consciència en pacients en estat de mínima consciència, com el coma, mitjançant estimulació elèctrica cerebral no invasiva (tES) amb corrents de baixa intensitat. Els resultats han estat que un 35% dels pacients van recuperar signes de consciència com: reconèixer objectes, seguirlos mitjançants moviments oculars o donar respostes sistemàtiques a ordres celebrals.
  • Detectar consciència precoç i capacitat d’aprenentatge dels fetus gestants
  • Crear un model capaç d’estimular el comportament de les ones cerebrals
  • Desenvolupar un nou mètode dinàmic de neuroestimulació d’ones cerebrals.

Segons Aureli Soria-Frisch, el coordinador del projecte a Starlab, explica que determinar si un pacient està conscient o no ha estat un dels reptes més difícils. “Existeixen diferents nivells de consciència i poder mesurar-los correctament és molt important per definir el tractament adequat per a cada pacient. Per aconseguir-ho, s’han utilitzat tècniques avançades d’anàlisi de dades i d’intel·ligència artificial que caracteritzen la xarxa que s’estableix entre les diferents àrees del cervell al passar per diferents estats de consciència, com per exemple els que travessem mentre dormim. Aquest és el mateix tipus de metodologia que s’utilitza en l’anàlisi de xarxes de distribució d’energia o d’activitat en xarxes socials”.

Starlab és una empresa que desenvolupa tecnologia en dos sectors: l’espai i la neurociència.

Des de la Unitat de Negoci de Neurociència de Starlab, treballen per ser líders mundial en neurociència aplicada. A través de la investigació fonamental i aplicada, exploren noves tecnologies i tècniques en monitorització inalàmbrica i neuromodulació amb potencial d’impactar en el món real amb innovadors productes i serveis.

Els altres participants a Luminous són: la Universitat de Liège (Bèlgica), la Universitat d’Oxford (Regne Unit), científics del Helmholtz Zentrum München (Alemanya), el Leibniz Research Centre for Working Environment and Human factors (Alemanya), l’Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale en Rennes (França) i la Universitat de Tübingen (Alemanya).