L’Ajuntament de Barcelona presenta el Pla de Salut Mental 2016-2022


Captura de pantalla 2016-07-21 a les 15.54.29

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui el Pla de Salut Mental 2016-2022, amb més de cent accions de prevenció i suport per millorar el benestar psicològic de la població. El Pla arrenca amb un pressupost per al període 2016-2017 de 51,2 milions d’euros.

Es desplega en quatre línies estratègiques: l’abordatge dels determinants socials que afecten la salut mental; garantir uns serveis i una atenció accessibles a tothom, sobretot a les persones més vulnerables; garantir el respecte als drets, i assegurar els mecanismes que garanteixin la bona governabilitat del Pla.

El Pla ha estat elaborat a través d’un ampli procés de coproducció en el qual han participat representants de l’administració, de les entitats proveïdores de serveis, de les persones afectades i les seves famílies, així com grups polítics i associacions de professionals, grups científics i altres institucions.

El Pla de Salut Mental 2016-2022 és la primera estratègia de la qual es dota el Govern de la ciutat per abordar directament polítiques de millora de la salut mental. Aquestes polítiques es despleguen en quatre línies estratègiques que van des de l’abordatge dels determinants socials que afecten la salut mental de la població, passant per mesures per garantir els serveis necessaris i una atenció accessible a tothom, però posant una atenció molt especial a les persones amb situació de vulnerabilitat. El Pla té en compte la garantia del drets i la necessitat d’assegurar els mecanismes perquè s’executi.

El Pla de Salut Mental és una estratègia transversal en la qual no només s’hi implica el Comissionat de Salut sinó també altres àrees del Govern municipal: Habitatge, Feminismes i LGTBI, Drets Socials, Serveis Socials, Participació, els districtes, Infància, Joventut i Gent Gran, l’IBE, l’ICUB, l’IMEB, Barcelona Activa. També altres institucions consorciades amb la Generalitat de Catalunya com l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el Consorci de Salut de Barcelona, i el Consorci d’Educació de Barcelona, en les quals l’Ajuntament participa en diferents nivells.

A banda de la transversalitat que requereix el desplegament d’aquest pla, aquesta ha estat també present en el procés d’elaboració. Un procés ampli de coproducció que ha comptat amb la participació d’entitats, de persones afectades, de les seves famílies així com de les empreses proveïdores dels serveis i de persones expertes externes.

El procés d’elaboració del pla va començar amb la constitució d’un grup promotor format pels grups polítics, diferents sectors de l’Ajuntament, organismes autònoms, entitats socials, organitzacions proveïdores de serveis, i organitzacions professionals i científiques, que van elaborar un document que ha servit de base per la redacció del Pla que avui es presenta. Aquest document, titulat “Fets, desafiaments i propostes”, identifica i descriu vuit desafiaments per l’abordatge de la salut mental a la ciutat, així com una primera relació de propostes per àmbit. A més a més, per a la identificació de les propostes, també s’han tingut en compte els resultats del procés de debat del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2016-2019 i les propostes relacionades amb la salut mental introduïdes a la plataforma Decidim Barcelona.

El pla, doncs, planteja el desenvolupament de més d’un centenar d’accions agrupades en quatre eixos de treball i es dota d’un pressupost de 51.207.799,28 euros per a la primera fase d’execució, prevista per als anys 2016-2017.

DESCARREGA’T EL PLA DE SALUT MENTAL 2016-2022