La virtualització de l’assitència en el Grup ITA, un cas d’èxit estratègic en temps de pandèmia

La virtualització de l’assitència en el Grup ITA, un cas d’èxit estratègic en temps de pandèmia

El sector de l’atenció a la salut mental, com la resta d’àmbits, ha hagut d’adaptar els seus serveis a la “nova normalitat” a causa de la pandèmia. En aquest sentit, hi ha algunes empreses que han fet amb èxit una reorientació estratègica que els ha permès seguir sent competitives en aquest entorn canviant. Un cas d’èxit és el del Grup ITA.

Actualitat, Empreses, Socis

Comunicació | 14 diciembre, 2020

Compartir:

L’harmonització de serveis, la innovació en l’ús de les tecnologies i una estratègia sòlida d’aliances fan que els centres del Grup ITA, membre del Clúster de Salut Mental Catalunya, hagin esdevingut referents en el tractament integral de trastorns associats a la salut mental en aquesta ‘nova normalitat’.

Amb 34 centres de salut i una xarxa de més de 1000 professionals, el Grup ITA, fundat l’any 1998, ha sabut implementar alguns canvis fonamentals en els darrers anys que el col·loquen com una organització de referència en el tractament integral dels trastorns i problemàtiques associades a la salut mental, com ara els trastorns de conducta alimentària, trastorns de conducta, de personalitat, addiccions, neurodesenvolupament i psiquiatria general. 

El punt d’inflexió el trobem l’any 2016, quan el fons d’inversió Magnum Capital Industrial Partners, amb àmplia experiència en el sector de la salut, aposta per ITA i els permet un gran creixement. “Vam acabar creant un gran Frankenstein de 9 empreses, amb diferents propietaris, cultures empresarials i especialitzacions en patologies diferents de salut mental. Això ens va obligar a posar ordre i trobar la manera d’anar tots a una. I així vam crear el primer Pla Estratègic del grup l’any 2018”, explica Jaume Raventós, conseller delegat d’ITA a la VII Jornada d’Acció sobre canvis estratègics als clústers.

Noves tecnologies per una nova nova normalitat

Una de les apostes més encertades d’aquesta estratègia ha estat la innovació tecnològica i la implementació de les visites no presencials ja abans de la pandèmia, cosa que els ha permès adaptar-se ràpidament a la nova situació. “El cap de setmana que ens van confinar al març, vam haver de reaccionar ràpidament per no deixar penjats als nostres pacients. En 72 hores, vam virtualitzar tots els grups de teràpies i les visites, perquè ja havíem utilitzat les eines que ens ho van permetre en poc temps. I aquesta modalitat de visita ha vingut per quedar-se”, remarca Jaume Raventós.

El conseller delegat d’ITA assenyala que “molts dels programes del grup continuen sent en format no presencial, i hem pogut reaccionar ràpidament activant les visites no presencials en confinaments durant la tardor, en què algun centre ha hagut de tancar portes momentàniament”. A més, tots els pacients poden demanar hora a través de la pàgina web a qualsevol dels centres.

La innovació tecnològica d’ITA es dona també en els tractaments. El grup té programes en marxa en col·laboració amb diverses start up, que els permet treballar en teràpies digitals o de realitat virtual. Per exemple, amb SyncroLab desenvolupen tractaments digitals per infants amb TDAH o amb Limbix realitzen teràpies virtuals per tractar les fòbies.

Un servei centralitzat i accessible

Un altre dels punts fonamentals del Pla Estratègic d’ITA va ser la d’harmonitzar un nou model assistencial del grup. En aquesta línia, ITA agrupa tota l’oferta de serveis en el Contact Center, un espai de contacte al web on s’agrupa tota l’oferta de serveis i que permet a les famílies i pacients accedir a aquests des d’un únic lloc i ser derivats al centre o especialitat que necessiten.

“Aquesta harmonització ha funcionat, ja que el Contact Center ens aporta cada dia més de 100 consultes, més de 20 trucades i més de 8 visites diagnòstiques, que són pràcticament inicis de tractament”, apunta Raventós. A més, tots els centres compten amb el mateix sistema informàtic harmonitzat que recull la història clínica dels pacients, a més d’un mateix sistema de facturació i de recursos humans.

Aliances per créixer: l’empenta del Clúster

Per implementar una bona estratègia i créixer en el sector, una de les màximes d’ITA ha estat la de generar aliances i treballar en xarxa. Per això van entrar a formar part del Clúster de Salut Mental de Catalunya. “Aquest pas va ser tot un encert, perquè ens ha permès compartir coneixement, poder estar al dia de les millors pràctiques en salut mental i participar en recerques i publicacions diverses”, reconeix Jaume Raventós, que destaca sobretot que la participació al Clúster reforça el “sentiment de pertinença al sector de la salut mental que, ja sigui des de l’àmbit públic, privat o associatiu, treballem pels nostres pacients per donar el millor”.

ITA també fa extensiva la seva aliança amb altres centres de salut i hospitals per arribar a nous pacients (com la Quirón, TKV, Creu Roja, Clínica Ponent o Grup Galiani), així com amb entitats de referència en diferents especialitats de salut mental com ara la Fundació Vicki Bernadet (que tracta abusos sexuals a menors) o el programa Desconnecta (que treballa per ajudar als i les adolescents en problemes amb les addiccions tecnològiques).

Finalment, ITA també fa xarxa amb les universitats, gràcies a la participació en diferents màsters universitaris sobre conducta alimentària o trastorns límits.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »