NOTÍCIES WEMIND

La neurotecnologia, nou focus estratègic del CSMC

Actualitat Jornades Socis

El segon workshop de posicionament estratègic, dedicat a l'àmbit de les neurociències, va acollir un debat sobre les temàtiques claus del sector, destacant com a conceptes més rellevants: la teràpia digital, la robòtica i la neuroestimulació.

El passat 25 de maig el Clúster de Salut Mental de Catalunya, amb el suport de l’equip de Corporate Venturing d’Esade Creapolis, va organitzar la nova jornada de treball en “Innovació corporativa i transferència tecnològica”, que en aquesta ocasió es va centrar en l’àmbit de les neurociències.

Es tracta de la segona sessió d’un total de tres workshops per definir les línies estratègiques del CSMC en els tres grans àmbits: salut mental, neurociències i envelliment.

El Dr. Josep Maria Tormos, director de recerca de l’Institut Guttmann, va resumir així la línea estratégica a seguir en els pròxims anys: “La salut mental i les neurociències s’han d’alinear en la translació del coneixement i la transferència tecnològica en favor del pacient; trobant estratègies conjuntes per superar les barreres d’implementació i poder oferir als usuaris el millor estat bio-psico-social”.

Tendències disruptives en neurociències

El workshop va seguir la mateixa estructura que la sessió anterior: l’equip de Corporate Venturing d’Esade Creapolis va presentar l’informe de tendències disruptives i start-ups, en aquesta ocasió de l’àmbit de les neurociències i, amb les conclusions, els socis assistents varen consensuar quin hauria de ser el posicionament estratègic del clúster.

Segons l’estudi, la majoria de les start-ups amb major finançament en l’àmbit de les neuriociències fundades en els últims quatre anys són farmacèutiques/biotecnològiques que desenvolupen fàrmacs pel tractament de trastorns neurològics.

Pel que fa a les start-ups més rellevants de més recent fundació (2020-2021), aquestes giren al voltant del concepte de “platafoma”.

Així per exemple, destaquen empreses que desenvolupen plataformes de detecció pre-simptomàtica utilitzant proteòmica, biomarcadors i intel·ligència artificial per a estratificar pacients i permetre tractaments precoços; altres de teràpies regeneratives amb l’ús de teràpia gènica i genòmica (emprant adenovirus o cèl·lules mare), o un altra que es centra en cèl·lules glials/microglials

La neurotecnologia centra l’interés dels socis

A partir de la informació que recull l’estudi, els socis van seguir treballant conjuntament en el posicionament estratègic del clúster i d’aquesta manera determinar quins són els àmbits estratègics de més interés de l’organització.

Els participants en la jornada van assenyalar l’àrea de la neurotecnologia, com a focus estratègic principal pel que fa a les neurociències, per sobre d’aplicacions més lligades al desenvolupament de neurofàrmacs. En especial van destacar la teràpia digital, la robòtica i la neuroestimulació, com les temàtiques de més interès a desenvolupar pel clúster.

La sessió també va posar en comú professionals provinents de diferents disciplines que varen debatre sobre tècniques ja existents com l’estimulació cerebral profunda, així com la millora del funcionament cognitiu amb i sense impacte terapèutic. De l’entrenament a la rehabilitació cognitiva, passant per tècniques innovadores com l’estimulació lumínica per a casos d’Alzheimer.

Primera trobada presencial

Un altre dels aspectes més destacats d’aquesta sessió de treball va ser que, per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, els socis del clúster que ho van sol·licitar van tenir l’oportunitat de retrobar-se després de tant de temps. Tot i que per motius sanitaris la jornada va tenir un format híbrid, la cita inicia una nova etapa de retorn a la presencialitat que tant trobàvem a faltar.

Us recordem que el pròxim 8 de juny tindrà lloc la darrera sessió de treball de posicionament estratègic que estarà dedicada a l’envelliment. Si encara no esteu inscrits podeu contactar a cluster@clustersalutmental.com.

clúster salut mental catalunnya jornades Neurociències neurotecnologia posicionament estratègic tendències tendències disruptives workshop