NOTÍCIES WEMIND

La municipalitat en el tractament de la demència, el pilar central del sistema de salut mental danès

Actualitat Empreses Notícies

El passat 13 de juny una delegació de socis del Clúster Salut Mental Catalunya, formada per l’Ajuntament de Sant Boi, Althaia, Ampans, CPB Salut Mental, CSMC, Fundació Orienta, Lundbeck, UAB, Acció, l’Ajuntament de Reus, l’Institut Pere Marta, el Consell Comarcal d’Osona, Mutuam i Amalgama 7 va viatjar a Dinamarca en una missió empresarial organitzada pel ... Read more

El passat 13 de juny una delegació de socis del Clúster Salut Mental Catalunya, formada per l’Ajuntament de Sant Boi, Althaia, Ampans, CPB Salut Mental, CSMC, Fundació Orienta, Lundbeck, UAB, Acció, l’Ajuntament de Reus, l’Institut Pere Marta, el Consell Comarcal d’Osona, Mutuam i Amalgama 7 va viatjar a Dinamarca en una missió empresarial organitzada pel Clúster Salut Mental Catalunya, amb l’objectiu de conèixer de primera mà el sector danès de la salut. Welfare Tech en va ser l’amfitrió i l’encarregat d’introduir els visitants en el sistema sanitari danès, així com divulgar de quina manera es dóna suport a la demència en els diferents municipis danesos.

Catalunya és un punt de referència europeu en innovació sanitària i, amb aquesta visita intensa de tres dies, els integrants de la delegació catalana van poder intercanviar coneixement i obrir vies de diàleg sobre possibles col·laboracions amb socis danesos. Pere Bonet, president del Clúster Salut Mental Catalunya va agrair el fet que es pogués celebrar aquesta trobada i va destacar que “conèixer el model danès de salut, i més concretament el programa de suport a la demència, ha contribuït a generar coneixement dins el clúster català, sobretot als exemples d’innovació als quals vam tenir accés”. Marta Sánchez Bret, clúster manager, també va destacar el fet que es celebressin trobades empresarials per tal de reforçar la xarxa en termes de generació de projectes de futur.

Per als dies 26, 27 i 28 de setembre està prevista la visita de la delegació danesa que podrà veure tota la cadena de valor del sector de la Salut Mental i la Neurociència que es desenvolupa a Catalunya. Des de la investigació fins a la reinserció social i laboral dels què pateixen trastorns mentals, passant pel model d’atenció sociosanitària, les iniciatives privades existents i els programes socials més innovadors. En breu enviarem el programa, i esperem una àmplia participació de tots els associats, tant en l’acollida com en l’intercanvi de coneixements i de contactes que ens permetin aixecar nous projectes.

Dementia Friendly

La demència s’ha convertit en una prioritat política per a Dinamarca, on actualment hi viuen 35.000 persones amb aquesta malaltia. Segons el pla nacional danès, impulsat pel ministre de Salut Sophie Loehde, el 80% de les persones amb demència tindran un diagnòstic específic de cara al 2025. Mentrestant, els cuidadors, les llars d’avis i els hospitals rebran un millor desenvolupament de capacitació i habilitats. Per la seva banda, Birgitte Vølund, la presidenta de l’Associació danesa d’Alzheimer, ha destacat en vàries ocasions que els municipis haurien de participar plenament en la creació de comunitats locals per donar suport a aquestes polítiques. “Els municipis han de formar polítiques específiques i establir objectius clars”, i també va afegir que també s’hauria d’escoltar a persones amb demència durant aquest procés, especialment durant la fase d’implementació, ja que ”el nostre objectiu és proporcionar una millor qualitat de la cura en la vida quotidiana”.

ACCIÓ dinamarca empresa missió salut mental