El Clúster Salut Mental Catalunya, CataloniaBio & HealthTech i el Food Nutrition Cluster sumen esforços per avançar en nutrició i salut

El Clúster Salut Mental Catalunya, CataloniaBio & HealthTech i el Food Nutrition Cluster sumen esforços per avançar en nutrició i salut

L’objectiu de l’Interclúster és trobar solucions a les necessitats detectades prèviament per part de tres sectors complementaris com són el biomèdic, la salut mental i la nutrició.

Actualitat, Notícies

Comunicació | 25 enero, 2019

Compartir:
Sant Boi de Llobregat – 25/01/2019

El Clúster Salut Mental Catalunya, CataloniaBio & HealthTech i el Food Nutrition Cluster, amb la col·laboració d’ACCIÓ, han reunit a més de 50 empreses en un interclúster sobre els nous reptes en nutrició i salut.

El Palau de Marianao de Sant Boi de Llobregat va acollir el primer workshop dels tres previstos, el dia 24 de gener. La jornada es va iniciar amb la presentació dels Cluster Managers, Marta Sánchez Bret (Salut Mental), Melqui Calzado (CataloniaBioHT) i Eva Olivera (Food N’Nutrition Cluster).

L’objectiu de l’Interclúster és trobar solucions a les necessitats detectades prèviament per part de tres sectors complementaris com són el biomèdic, la salut mental i la nutrició. «La col·laboració entre clústers permet sumar massa crítica i complementar la cadena de valor per intentar trobar noves solucions» van remarcar.

A continuació, es van fer dues conferències inspiracionals a càrrec del Dr. José Antonio Moreno, investigador d’I+D+i d’Ordesa, expert en l’àrea de microbiota i el Dr. Juan Sabater-Tobella, president d’Eugenomic i president d’honor de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Les reaccions adverses dels medicaments prescrits causen 197.000 morts cada any a Europa

El dr. Moreno va posar de manifest que la microbiota és el focus actual de la nutrició i la salut i que necessitem nova tecnologia per analitzar-la i processar-la. “Quan la microbiota està desequilibrada provoca disbiosi i problemes en la salut com obesitat, malaltia inflamatòria intestinal, càncer colorectal, diabetis o ansietat, entre d’altres” va comentar. La microbiota s’equilibra amb prebiòtics i pròbiotics.

El Dr. Sabater-Tobella va explicar el rol que assolirà la farmacogenòmica per reduir les reaccions adverses als medicaments prescrits, que causen 197.000 morts cada any a Europa. La solució passa per l’ús d’aplicacions informàtiques per prescriure els fàrmacs més adients (dosi adequada i per a cada pacient en funció dels seus gens i altres medicaments que pren). Ara bé, “aquests softwares cal registrar-los com a producte sanitari a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris” va matisar.

Posteriorment a les conferències, les empreses van començar a interactuar en grups reduïts a partir de set reptes identificats:

  1. Desenvolupar nous models animals per a l’estudi de la microbiota i la validació preclínica de fàrmacs
  2. Determinar la rellevància dels perfils metabòlics en salut mental i definir perfils per a determinades patologies
  3. Sensibilitzar la societat i la comunitat mèdica sobre la rellevància de la nutrició en la salut i establir un pla d’acció
  4. Aprofundir en la relació microbiota i càncer i determinar el seu rol en la prevenció i teràpies oncològiques
  5. Desenvolupar noves eines bioinformàtiques per poder aprofitar el big data en nutrigenòmica, farmacogenòmica i microbioma per al diagnòstic i tractament de patologies
  6. Estudiar las interaccions fàrmac-nutrients en general, i en trastorns mentals en particupar, que permetin definir pautes alimentàries i farmacològiques personalitzades
  7. Definir, per a pacients amb un dèficit nutricional concret, una pauta de suplementació personalitzada basada en el seu perfil nutrigenòmi

Els propers workshops de l’Interclúster es faran els dies 21 de març al parc científic de Barcelona i 9 de maig a la seu d’Acció a Barcelona i s’orientaran a generar projectes col·laboratius per donar resposta a aquests reptes.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »