Innovació Oberta, clústers i estratègies

Innovació Oberta, clústers i estratègies

La innovació comporta risc, però també és necessària perquè les nostres organitzacions segueixin sent competitives. És possible doncs reduir aquest risc? Per a Oriol Alcoba, director general d’Esade Creapolis, els clústers són una de les claus per aconseguir-ho.

Empreses, Jornades, Notícies, Socis

Comunicació | 5 mayo, 2021

Compartir:

Durant la darrera assemblea general, que va tenir lloc el passat 25 d’abril, el director general d’Esade Creapolis, Oriol Alcoba, va parlar d’innovació oberta, de les possibilitats que ofereixen els clústers a l’hora d’innovar i d’una de les eines que tenim a l’abast per aconseguir-ho: l’emprenedoria corporativa o corporate venturing. A continuació fem un resum de la seva xerrada i de les recomanacions que va fer als nostres socis.

Què és la innovació oberta?

Alcoba explica que la innovació oberta és un exercici d’humilitat. És ser conscients que existeix més coneixement a fora que a dins de l’organització, reconèixer que fora de les barreres organitzatives hi ha més coneixement, sobretot coneixement especialitzat en àmbits concrets, que cal veure com una oportunitat i que, tot i el risc que pugui comportar, cal aprofitar.

El paper dels clústers en la innovació

Un clúster és un àmbit de reflexió estratègica. Tots aquells agents vinculats a un clúster estan compromesos amb el canvi, o el que és el mateix, volen innovar perquè les seves organitzacions siguin més competitives.

Això s’aconsegueix a partir de l’estratègia individual, però també, col·laborant i, al mateix temps, competint amb els companys del clúster promovent la qualitat de l’entorn on es troben.

Tots els intangibles que es generen dins els clústers, les col·laboracions dels diferents agents i organitzacions i la possibilitat de compartir estratègies i identificar conjuntament les tendències dels nostres àmbits són crucials a l’hora de reduir el risc que suposa la innovació.

La col·laboració amb startups

Per seguir sent competitives, les companyies inverteixen massivament en r+d. Però no hi ha cap garantia d’èxit en aquesta inversió i, en canvi, sí molt risc, ja sigui tecnològic, de desenvolupament, de mercat, etc. A més, és molt difícil per a les organitzacions aconseguir internament el nivell de disrupció necessari per seguir sent rellevants i sostenibles en el temps.

En canvi, a l’altra banda trobem les startups, amb unes capacitats i unes necessitats que són, en alguns casos, complementàries amb les capacitats i necessitats de les nostres organitzacions, en especial en l’àmbit de la salut.

Aquest ecosistema emprenedor té el coneixement i les metodologies per fer desenvolupaments àgils i disruptius, però no tenen els recursos necessaris per executar els seus plans i model de negoci.

D’aquí que el model de corporate venturing entre organitzacions i startups representi una eina tan interessant per a la innovació.

4 recomanacions per innovar

Alcoba conclou la seva intervenció amb 4 recomanacions a les organitzacions que volen innovar. Aquestes són:

  • Mapejar els nostres ecosistemes i vincular-se a l’ecosistema local. En definitiva, ser un membre actiu del clúster.
  • Monitoritzar ecosistemes, xarxes i líders d’opinió per conèixer les tendències i oportunitats.
  • Dedicar-hi temps i recursos. És el bé més escàs que tenim, però és fonamental per innovar.
  • Tenir una actitud curiosa, exploradora i humil. La innovació és un exercici de sistematitzar la feina.

Recordem que el CSMC ha organitzat una sèrie de workshops per presentar l’informe de tendències disruptives i startups dels àmbits de la salut mental, les neurociències i l’envelliment saludable, que està elaborant l’equip d’Esade Creapolis per als socis del clúster.

Si voleu aprofundir en l’ecosistema emprenedor per conèixer les tendències més disruptives del nostre entorn competitiu i seleccionar el àmbits estratègics a desenvolupar a través de les activitats del clúster, participeu a les sessions de treball. Inscripcions aquí.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »