NOTÍCIES WEMIND

La farmacèutica Grifols aconsegueix alentir fins un 61% la progressió de l’Alzheimer en pacients amb estadi moderat

Actualitat Notícies Recerca

L’extracció de plasma i la substitució per una solució de albúmina, claus per alentir la progressió de l’Alzheimer L’assaig clínic ha comptat amb la participació de 496 pacients europeus i americans Javier Sánchez Pedrera – 06/11/2018 El dissabte 27 d’octubre l’empresa farmacèutica Grifols va fer públic un assaig clínic demostrant la possibilitat fefaent d’alentir la ... Read more
  • L’extracció de plasma i la substitució per una solució de albúmina, claus per alentir la progressió de l’Alzheimer

  • L’assaig clínic ha comptat amb la participació de 496 pacients europeus i americans

Javier Sánchez Pedrera – 06/11/2018

El dissabte 27 d’octubre l’empresa farmacèutica Grifols va fer públic un assaig clínic demostrant la possibilitat fefaent d’alentir la progressió de l’Alzheimer en un 61% en pacients amb estadi moderat. El tractament, testat en 496 pacients europeus i americans, es basa en la combinació de l’extracció periòdica de plasma i la substitució per una solució de albúmina, una proteïna plasmàtica.

Durant la investigació, s’ha determinat que les beta-amiloides, una proteïna molt comú en el cervell dels pacients d’Alzheimer, es troba en el plasma i està directament relacionat amb una altra proteïna: la albúmina. Gràcies a aquest descobriment, els investigadors van optar per extraure aquest plasma on s’acumula la beta-amiloide combinant-lo al mateix temps amb una solució d’albúmina, fet que ha demostrat resultats significatius en l’alentiment de la progressió de l’Alzheimer.

Basant-se en les estadístiques, el tractament té un impacte positiu en la millora cognitiva del pacient i les activitats que desenvolupa de forma quotidiana. No obstant, aquests resultats esperançadors no s’estenen de manera significativa per a tots els tipus de pacients d’Alzheimer, ja que els resultats no demostren un impacte representatiu en pacients amb estadi lleu.

Assaig clínic

L’assaig, anomenat AMBAR, es va donar a conèixer al congrés científic CTAD a Barcelona i ha estat dissenyat per la Fundació ACE Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center i l’Alzheimer Disease Research Center de la Universitat de Pittsburgh, dels Estats Units. Es tracta d’un assaig clínic internacional, multicèntric i doble cec, el que suposa que cap pacient sap si rep el tractament o placebo, en el que han participat 496 pacients europeus i americans.

L’impacte d’aquest tractament encara s’ha d’analitzar exhaustivament, però mentrestant Grifols ja ha experimentat una pujada en borsa de les seves accions de 9’6%. Dades que contrasten amb la davallada del 6% que va patir la multinacional catalana a inicis d’octubre degut a l’informe presentat per el banc suís UBS en el qual aconsellava desprendre’s de les accions.

L’Alzheimer, una malaltia implacable

Un nou pacient d’Alzheimer cada 3 segons, segons dades oficials. Així d’implacable es mostra la forma més comú de demència. L’Alzheimer és una degeneració irreversible del cervell i que afecta a la capacitat cognitiva, la memòria, la personalitat i altres funcionalitats. Aquest trastorn mental s’estén com una plaga per tot el món i es preveu que segueixi creixent el nombre de casos.

Per detectar l’impacte d’aquesta malaltia és necessari analitzar algunes xifres generals. Es calcula que al món hi ha 47 milions de persones aproximadament que pateixen Alzheimer i altres demències. A Espanya, afecta a més de 700.000 persones. Però el veritable impacte de l’Alzheimer no s’acota únicament als pacients, sinó que també es trasllada a la societat, no suposa un fort impacte econòmic.

Com a conseqüència, l’actual ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo va anunciar el 21 de setembre de 2018 l’elaboració d’un Pla Nacional contra aquesta malaltia que assumeixi mesures sanitàries i socials.

Albúmina alzheimer AMBAR assaig clínic demencia Grifols MaríaLuisa Carcedo salut mental sistema cognitiu