Et vas perdre la 1ª Jornada d’Immersió Estratègica? Aquí t’ho expliquem tot!

Et vas perdre la 1ª Jornada d’Immersió Estratègica? Aquí t’ho expliquem tot!

El passat 20 de novembre, el Clúster Salut Mental Catalunya va reunir a la primera Jornada d’Immersió Estratègica representants de 46 entitats relacionades amb l’assitència a la salut mental, la indústria de la salut i la innovació i la recerca amb l’objectiu d’establir les accions del pla estratègic per als propers tres anys.

Actualitat, Empreses, Notícies

Maria Jose Martin | 27 noviembre, 2015

Compartir:

RESUM DE CONTINGUTS

Joan Orrit i Clotet: Reptes del sistema sanitari

Envelliment de la població, pressió financera i creixement en el nombre de dades i en la complexitat del coneixement són les tres raons estructurals per a un canvi de paradigma en la sanitat. Es planteja llavors, un triple objectiu: millor salut, millor assistència i menor despesa, una alternativa viable a través de la medició i la transparència en les dades.

El futur, doncs, projecta una sanitat basada en resultat, un millor aprofitament de la tecnologia, i una cultura sanitària centrada en el pacient.

Segons un estudi de l’ONU, les previsions mostren un important augment de la proporció de la població de 60 anys o més en les regions més desenvolupades, passant d’un 23% l’any 2013 a un 32% l’any 2050, fet que farà que hi hagi una tendència creixent del percentatge del PIB destinat a la salut i per tant que la despesa sanitària en salut mental s’incrementi.

En aquest sentit, el president del Clúster va explicar que “la salut mental no s’ha de veure com una despesa sinó com una inversió amb un retorn” i va afegir que “la indústria de la salut (no assistencial) ocupa 21.000 persones».

Marta Sánchez Bret, Clúster Manager del Clúster Salut Mental

La tranversalitat és l’eix central del sector Salut, de la cadena de valor del Clúster i del Pla Integral de Salut Mental. Aquest subsector a Catalunya supera 1% del PIB català amb un valor estimat de 2.170 M d’euros, i s´ha experimentat un creixement important en la massa crítica, superant el doble del nombre de socis existents el mateix període del 2014. Durant aquest darrer any s’ha experimentat un important creixement, s’ha obtingut la medalla de Bronze i s’han arrencat projectes en l´àrea de la Comunicació així com Interclúster.

La primera Jornada d’Immersió Estratègica del Clúster ha permès conèixer la postura dels diferents agents relacionats amb la Salut Mental envers la inversió en el sector de la salut, la creació d’empreses i el creixement, tres dels reptes identificats en el Pla Estratègic vigent.

Creixement, innovació i internacionalització

Mireia Angulo, analista d’inversions de Healthequity del Col·legi de Metges de Barcelona va centrar la seva ponència en identificar les oportunitats d’inversió dins el sector salut tant per als emprenedors com per als inversors. 

Va destacar diversos fets:

  1. El sector de la salut és una font d’oportunitats per a la inversió, i és el segon sector amb major inversió després de la indústria del software.
  2. A Catalunya existeixen les eines i el talent per innovar i crear noves companyies.
  3. Les eines Clúster són necessàries per reactivar l’ecosistema, afavorir la creació de noves companyies, l’especialització, la concessió d’ajuts…

Innovació i recerca

Ha comptat amb l’experiència de la doctora Edith Pomarol-Clotet, directora de Recerca FIDMAC – Germanes Hospitalàries, i la doctora Elisabet Vilella, directora de Recerca de l’Hospital Universitari Pere Mata.

Ambdues han centrat la seva exposició a parlar sobre els biomarcadors en el trastorn bipolar; un projecte que té per objectiu estudiar l’impacte de les variants del gen DDR1 en la mielinització cerebral de pacients amb que pateixen aquest transtorn mitjançant tècniques avançades de neuroimagatge

Els resultats esperats pretenen millorar el diagnòstic, l’abordatge terapèutic i la prevenció; així com la identificació de biomarcadors per la malaltia.

Internacionalització

El tercer bloc ha tingut per objectiu debatre sobre la Internacionalització. Antoni Arias, director d’Atenció Privada i Internacional de l’Hospital Sant Joan de Déu revisa els elements clau de desenvolupament d’aquest pla, seguint el model del ’marketing mix’: Productes, Preu, ‘Placement’ (mercats i canals), Promoció, Processos, Persones (estructura i professionals que ho porten endavant) i la seva presentació en (infraestructures i serveis). Descriu com s’han treballat aquests elements i s’apunten algunes de les dificultats trobades, destacant la importància creixent del màrqueting digital com a canal aplicat a l’àmbit local de cada mercat.

En aquest context, David Parry, CEO de South East Health Technologies Alliance (SEHTA) ha assistit a la trobada per exposar l’experiència d’un clúster de salut al Regne Unit. Dins la seva explicació, va destacar les següents idees:

El cor dels clústers son les relacions. Aquestes xarxes de relacions efectives es creen gestionant de manera eficaç (amb molt de temps i recursos) intencions reals de cooperació entre els diferents membres amb un clar objectiu innovador.

Joan Martí, gerent de dinamització de Clústers d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha participat en aquesta sessió per aportar el seu coneixement en matèria de política de clústers. Joan Martí dóna la seva visió particular de “la tribu”. Una tribu, en aquest cas única en el món, que vol trencar el saber convencional del seu mercat des de dins sense oblidar una projecció Word Class Clusters.La Massa Crítica, la gestió professionalitzada i les connexions inter sectorials e internacionals esdevenen la clau.

Per finalitzar la sessió de la tarda, els assistents van participar en una activitat de treball en grups on es va aprofundir en els reptes del Clúster. Les petites taules de debat van servir per establir algunes de les accions estratègiques que es duran a terme en els pròxims anys. Pots consultar-les aquí.

Consulta tota la documentació de les ponències.

Compartir:

CONTACTA
Clúster Salut Mental de Catalunya
Pg. del President Josep Tarradellas, 25
08030 Sant Boi de Llobregat
 93 630 26 53
 secretariat@clustersalutmental.com

Vols estar al dia del sector de la Salut Mental i les Neurociències?

SEGUEIX-NOS

@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »