NOTÍCIES WEMIND

Els clústers treballem per afrontar a la Covid-19

Actualitat Empreses

Els 29 clústers que formem part del Programa Catalunya Clústers, del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, celebren una Conferència Virtual amb la Consellera Àngels Chacón per tal de compartir la situació en què es troba cadascun d'ells en funció del seu Ecosistema.
mental-health

El passat dia 22 d’Abril els 29 clústers que formem part del Programa Catalunya Clústers, del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, vem celebrar una Conferència Virtual amb la Consellera Àngels Chacón per tal de compartir la situació en què es troba cadascun d’ells en funció del seu Ecosistema, les iniciatives en què es treballa i buscar oportunitats mitjançant el canvi estratègic dins la situació de Pandèmia generada per la Covid-19. De la importància de la Conferència n’és una mostra que tots els clústers varen estar representats pels seus respectius Presidents. Així, la Consellera va poder copsar multi sectorialment l’esforç, les dificultats i els reptes als quals s’afronten les empreses i les institucions, associades als Clústers i obtenir-ne una visió general de cada Ecosistema.

Els àmbits en els quals, l’exigència de transformació s’ha fet més palesa són el de la producció de material sanitari, la ciberseguretat, el teletreball, l’educació a casa, l’embalatge, l’alimentació-nutrició … Encara que tots els Clústers intenten alinear les estratègies a les repercussions socioeconòmiques de la Pandèmia.
Des del Clúster de Salut Mental, el president Dr. Pere Bonet va posar l’èmfasi en les repercussions en Salut Mental del confinament, les pèrdues familiars, les repercussions socioeconòmiques en el patiment de les persones i de les futures tensions del sistema sanitari, sobretot Atenció Primària i Salut Mental.

També va posar en relleu, en clau Clúster, algunes oportunitats que se’ns presenten dins aquest context, i que poden ser transversals amb altres Clústers. La primera és incorporar la Salut Mental dins el món de la prevenció de riscos en l’àmbit de la Salut Laboral.

La segona, en l’àmbit dels centres referents en el Benestar, en aquesta línia, el Clúster Salut Mental de forma incipient i pionera i liderat per l’empresa Greystar, posa en marxa un programa de Formació i Suport pels Centres (Wellbeing). Els professionals i les persones ateses en són els protagonistes. Greystar en situació de confinament vetlla pels seus treballadors i els joves residents a les seves instal·lacions estudiantils.

També es va fer èmfasi a les aportacions d’empreses com CITA.iO qui va aportar les seves solucions i la plataforma de telemedicina gratuïtament a l’abast de tots aquells sanitaris que volguessin utilitzar el sistema per continuar la consulta amb els pacients de forma virtual i encriptada.
El maneig del teletreball, en aquesta situació d’emergència, deixarà de ser una mera solució temporal o pla de contingència. El disseny organitzacional serà clau alhora de aconseguir l’eficiència i l’apoderament dels treballadors. Els nous rols i el paper rellevant del lideratge de suport esdevindran clau en el nou marc laboral que se’ns dibuixa.

Segons la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, “en moments d’alta complexitat com l’actual, cal una acció conjunta, diversa i basada en el canvi estratègic: aquest és el model sobre el qual es fonamenten els clústers”, i afegeix que “ara cal sumar esforços entre multinacionals, pimes, empreses emergents, universitats i centres tecnològics per cooperar en projectes transformadors”.