El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, nou soci del CSMC

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, nou soci del CSMC

Amb aquest adhesió, s’obren noves oportunitats per a l’organització per generar tot tipus de sinèrgies amb altres organitzacions públiques i privades.

Actualitat, Socis

Comunicació | 14 julio, 2020

Compartir:
Servei de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol (HGTiP) s’incorpora aquest mes de juliol com a nou soci del Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC). Amb aquest adhesió, s’obren noves oportunitats per a l’organització per generar tot tipus de sinèrgies amb altres organitzacions públiques i privades.

El servei de Psiquiatria es caracteritza per oferir una atenció centrada en la persona i està dirigida a donar resposta a tots el problemes de salut dels seus usuaris.

Aquest dispositiu, que es va posar en marxa al febrer de 2018, inclou:

  • Una unitat d’atenció a les urgències psiquiàtriques
  • Una sala d’hospitalització per atendre persones adultes que
    requereixen atenció en salut mental i addiccions.
  • Un hospital de dia centrat en l’atenció a trastorns de la conducta alimentària.
  • Una unitat de Psiquiatria d’Enllaç dedicada a atendre les necessitats en salut mental i addiccions dels pacients hospitalitzats a les sales de les diverses especialitats de l’hospital.
  • Una unitat de Psiquiatria Perinatal en col·laboració amb el servei d’Obstetrícia dedicada a atendre les necessitats en salut mental i addiccions de les dones en període gestacional.
  • Una unitat de Psiquiatria Infantojuvenil en col·laboració amb el servei de Pediatria dedicada a l’atenció a la població menor de 18 anys.

L’activitat a urgències i hospitalització es desenvolupa en col·laboració amb el Centre Assistencial Emili Mira de Santa Coloma (vinculat al Parc de Salut Mar) en el marc d’una unitat integrada d’atenció hospitalària a la salut mental i les addiccions.

“Projecte Portes Obertes”

Aquest projecte nuclear del Servei de Psiquiatria del HGTiP té per objectiu la posada en marxa d’un nou model d’hospitalització psiquiàtrica centrada en la persona.

El model clàssic d’hospitalització a Psiquiatria es fonamenta en un conjunt de mesures coercitives dirigides a un control extern de la persona amb trastorn mental. En canvi, les propostes innovadores que han anat apareixen en diversos centres arreu de món, es basen en afavorir el control de la conducta a partir de facilitar al pacient l’ús de les seves pròpies eines per mantenir una conducta adaptada.

Aquest projecte implica un procés de redisseny col·laboratiu dels processos assistencials a urgències i hospitalització, alhora que una important tasca de formació per tots els professionals implicats.

Investigació i docència

Pel que fa a la seva tasca d’investigació, el servei de Psiquiatria participa en 4 projectes de recerca i a 2019 ha publicat 11 articles en revistes internacionals.

En la vessant docent, l’activitat ha estat vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), impartint a la facultat de medicina la docència corresponent a l’assignatura de Psiquiatria i a la facultat de Psicologia participant en els màsters de Psicologia Sanitària i de Medicina Conductual.

En el curs de 2019 han dut a terme diferents gestions per obtenir l’acreditació com Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental i així, formar dos especialistes per any en els programes de residència de Psiquiatria (MIR), Psicologia Clínica (PIR) i Infermeria de Salut Mental (IIR). S’espera obtenir l’acreditació durant el 2020 i poder incorporar els primers residents l’any 2021.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »