El CSMC reuneix diverses entitats relacionades amb la salut mental a la 1ª Jornada d’Immersió Estratègica

El CSMC reuneix diverses entitats relacionades amb la salut mental a la 1ª Jornada d’Immersió Estratègica

El passat 20 de novembre, el Clúster Salut Mental Catalunya va reunir a la primera Jornada d’Immersió Estratègica representants de 46 entitats relacionades amb l’assitència a la salut mental, la indústria de la salut i la innovació i la recerca amb l’objectiu d’establir les accions del pla estratègic per als propers tres anys.

Actualitat, Empreses, Notícies

Maria Jose Martin | 23 noviembre, 2015

Compartir:

Aquest acte va servir per reflexionar sobre els grans canvis financers, tecnològics i demogràfics actuals i sobre l’enfoc adequat per garantir que els sistemes de salut siguin sostenibles en el futur. El Pavelló modernista dels Distingits de l’Institut Pere Mata de Reus va acollir aquesta trobada presidida per Joan Amigó, conseller delegat de l’Institut Pere Mata i el Doctor Joan Orrit i Clotet, president del Clúster Salut Mental Catalunya.

Joan Amigó va ser l’encarregat de donar el tret de sortida al programa i ho va fer agraint al Clúster la seva presència a l’Institut Pere Mata.

“Hi ha hagut un increment de la tarifa sanitària, un canvi en les causes de mortalitat i avenços clínics i biomèdics que milloren el tractament de la salut”, va afirmar el Doctor Joan Orrit i Clotet durant el seu discurs, que va plantejar els reptes del sistema sanitari. Segons un estudi de l’ONU, les previsions mostren un important augment de la proporció de la població de 60 anys o més en les regions més desenvolupades, passant d’un 23% l’any 2013 a un 32% l’any 2050, fet que farà que hi hagi una tendència creixent del percentatge del PIB destinat a la salut i per tant que la despesa sanitària en salut mental s’incrementi. En aquest sentit, el president del Clúster va explicar que “la salut mental no s’ha de veure com una despesa sinó com una inversió amb un retorn” i va afegir que “la indústria de la salut (no assistencial) ocupa 21.000 persones. Catalunya aglutina el 50% del sector farmacèutic de l’estat espanyol, i el 75% de la química fina (indústria especialitzada)”.

Durant aquest any, el Clúster Salut Mental Catalunya ha experimentat un creixement important i dels 22 socis que tenien el setembre de 2014, han passat a ser-ne 46. Entre els reptes que es planteja aquesta institució hi trobem assolir un increment de la productivitat, la creació de noves empreses, la formació, la docència i la promoció de la innovació. “El programa de clústers indica que hem de generar projectes, accelerar la transformació del teixit productiu i generar models de negoci amb major valor afegit”, va exposar Marta Sánchez Bret, Clúster Manager del Clúster Salut Mental.

Creixement, innovació i internacionalització

La primera Jornada d’Immersió Estratègica del Clúster ha permès conèixer la postura dels diferents agents relacionats amb la Salut Mental envers la inversió en el sector de la salut, la creació d’empreses i el creixement. Julio Villalobos, de l’empresa Bionexo, va moderar aquest bloc temàtic encapçalat per Mireia Angulo, analista d’inversions de Healthequity del Col·legi de Metges de Barcelona, que va centrar la seva ponència en identificar les oportunitats d’inversió dins el sector salut tant per als emprenedors com per als inversors.

En aquest espai de reflexió, Anna Puig-Centelles, de l’empresa Starlab, ha sigut la responsable del bloc dedicat a parlar de la innovació i la cohesió en recerca i finançament, que ha comptat amb l’experiència de la doctora Edith Pomarol-Clotet, directora de Recerca FIDMAC – Germanes Hospitalàries, i la doctora Elisabet Vilella, directora de Recerca de l’Hospital Universitari Pere Mata. Ambdues han centrat la seva exposició a parlar sobre els biomarcadors en el trastorn bipolar i en un projecte que estan desenvolupant que té per objectiu estudiar l’impacte de les variants del gen DDR1 en la mielinització cerebral de pacients amb transtorn bipolar mitjançant tècniques avançades de neuroimagatge

El tercer bloc ha tingut per objectiu debatre sobre la internacionalització i la reinvenció de l’atenció a la salut mental en un món global. Cristina Espinosa, directora de Relacions Institucionals Ferrer ha moderat aquest espai, que ha comptat amb la col·laboració d’Antoni Arias, director d’Atenció Privada i Internacional de l’Hospital Sant Joan de Déu. En aquest context, David Parry, CEO de South East Health Technologies Alliance (SEHTA) ha assistit a la trobada per exposar l’experiència d’un clúster de salut al Regne Unit.

Joan Martí, gerent de dinamització de Clústers d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha participat en aquesta sessió per aportar el seu coneixement en matèria de política de clústers dins el bloc titulat El Futur del Clúster Salut Mental Catalunya.

A la sessió de la tarda, els assistents van participar en una activitat de networking on es va aprofundir en el pla estratègic del Clúster. Aquestes petites taules de debat van servir per establir algunes de les accions estratègiques que es duran a terme l’any 2016. Pots consultar-les aquí.

Consulta tota la documentació de les ponències.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »