El CSMC i el WelfareTech Cluster estudien com introduir tecnologia per millorar la vida de les persones que pateixen demència

El CSMC i el WelfareTech Cluster estudien com introduir tecnologia per millorar la vida de les persones que pateixen demència

Les malalties mentals són freqüents i comunes en tots els països, generen gran patiment i interfereixen significativament a la vida de les persones, tant dels malalts com del seu entorn. A Europa, representen la causa més freqüent de morbiditat, i…

Actualitat, Notícies

Maria Jose Martin | 25 abril, 2018

Compartir:

Les malalties mentals són freqüents i comunes en tots els països, generen gran patiment i interfereixen significativament a la vida de les persones, tant dels malalts com del seu entorn. A Europa, representen la causa més freqüent de morbiditat, i s’estima que en una de cada quatre famílies hi ha una persona amb trastorns mentals. Els experts asseguren que el seu impacte en la qualitat de vida és superior a moltes malalties cròniques, i el 20% de la despesa sanitària a Europa es dedica a aquests processos.

La Salut Mental és un dels grans reptes de futur. Les noves tecnologies i els plans d’acció autonòmics en l’àmbit de les indústries de la salut i la ciència de la vida proposen un important creixement transversal del sector, tant públic com privat, per al benestar de les persones. La indústria sanitària (no assistencial) ocupa 21.000 persones amb una facturació de 6.600 M d’euros a Catalunya. No obstant això, el mercat de salut mental representa a Catalunya més de l’1% del seu PIB; sent el seu valor estimat de 2.096 M €.

Hi ha una necessitat urgent de desenvolupar paquets d’atenció mèdica i social rendibles que satisfacin les necessitats de les persones que pateixen demència i els seus cuidadors al llarg de la malaltia, juntament amb estratègies de prevenció basades en l’evidència. Només invertint ara en recerca i enfocaments rendibles per a l’atenció es poden anticipar i gestionar els futurs costos socials. En el marc d’un projecte europeu, que estudia com introduir tecnologia a la vida de gent que pateix demència, el WelfareTech Cluster, de Dinamarca, va convidar el Clúster Salut Mental Catalunya a impartir una ponència per conèixer el model empresarial i sanitari català.

3     whatsapp-image-2018-04-10-at-07-29-25

La mortalitat per demències a Catalunya ha experimentat un augment substancial durant els últims 20 anys. Tenint en compte l’impacte social i sanitari d’aquest grup de malalties i les perspectives de futur, les demències s’han de considerar com un problema emergent en la salut pública i privada. Aquest projecte cooperatiu, juntament amb el WelfareTech Cluster, és una magnífica oportunitat per conèixer d’aprop el model danès. Durant la visita, es va posar de manifest que «el danés és un model que dóna molta importància a la vessant assistencial, i ho fa potenciant la responsabilitat dels municipis envers els malalts amb demència mitjançant la tecnologia», ha destacat Pere Bonet, president del Clúster Salut Mental Catalunya.

El proper mes de juny, el CSMC prepara una missió a Dinamarca amb tots els seus socis, que tindrà el seu retorn el mes de setembre amb una missió inversa, en la que seràn els experts danesos els que es submergiran en el model català. La finalitat de les dues missions es conèixer de primera mà ambdós ecosistemes de Salut, potenciar la innovació i transferir els productes i serveis als seus respectius mercats.

El proper dia 9 de maig  a les 12 hores es realitza al Palau de Marianao una sessió informativa per explicar en detall els continguts.

Compartir:
Cluster catalonia
Acció
Xarxa TECSAM
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »