El Clúster

Qui som?

La raó de ser del Clúster de Salut Mental de Catalunya és oferir a les persones que pateixen malalties mentals i a les seves famílies un espai on convergeixin la investigació, l’ensenyament i el guariment d’aquestes patologies.

El Clúster de Salut Mental de Catalunya es planteja com una concentració geogràfica d’empreses, serveis i institucions interconnectats que comparteixen els reptes estratègics de l’assistència, la formació, la recerca i la creació de sinèrgies.

Objectius

El principal objectiu del CSMC és reforçar la competitivitat del sector de la salut mental per posicionar-nos com a eix de referència internacional. Assolir aquest objectiu significa per tant, promoure projectes d’innovació, crear formació i noves empreses i potenciar el talent dels professionals del sector.

Junta directiva

Pere Bonet
President (Althaia)
Jordi Royo
Vicepresident (Amalgama7)
Jordi Salvatella
Tresorer (Lundbeck)
Ulises Cortés
Secretari (UPC)
Salut González
Vocal (Aj. Sant Boi de Llob.)
Enric Mangas
Vocal (PSSJD)
Joan Orrit
Vocal (Benito Menni CASM)
Josué Sallent
Vocal (TIC Salut)
Jaume Raventós
Vocal (ITA Clínic BCN)
Victòria Monell
Vocal (FMMC)
Vicenç Martínez
Vocal (Janssen)
Jordi Cid
Vocal (IAS Girona)
Francesc Arrufat
Vocal (Pere Mata)
Joan Vegué
Vocal (CPB)
Eduard Terrades
Vocal (Sàpid)
Pere Vallribera
Vocal (Sant Joan de Déu - Terres de Lleida)

Origen

Sant Boi ha mantingut, durant més d’un segle i mig, una relació privilegiada amb la salut mental. El Manicomi de Sant Boi va ser fundat pel Dr. Antoni Pujadas i Mayans al 1854. El centre que va fundar en un abandonat convent de servites de la llavors petita vila rural de Sant Boi va ser objecte de grans elogis en l’època, per la seva modernitat en la concepció assistencial i en els espais físics.

A finals del segle XIX, l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, des d’Itàlia, i amb el lideratge del Pare Benet Menni, tractava de refondre la seva presència a Espanya. El 20 d’agost de 1895 culmina l’oferiment que els propietaris havien fet al Pare Menni, germà de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i fundador l’any 1881 de la congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, amb la venda definitiva del centre a l’Orde Hospitalari.

Durant la seva història, els centres han passat per moments de gran complexitat, tot lluitant per mantenir la dignitat de l’atenció, sempre dintre de les enormes limitacions que ha patit l’assistència psiquiàtrica. Ja en el segle XX s’inicia una tímida reforma que anirà prenent amb la integració en el sistema sanitari. El punt culminant va ser la inauguració de l’Hospital General al Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’enderroc dels murs dels centres de salut mental.

Calendari CSMC

Consulta i descarrega el calendari anual del clúster.

Estatuts

Consulta i descarrega en linea els estatuts del Clúster.

@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »