El Clúster Salut Mental Catalunya participa en un projecte interclúster per a la inserció laboral en el sector de la biomassa

El Clúster Salut Mental Catalunya participa en un projecte interclúster per a la inserció laboral en el sector de la biomassa

Amb l’objectiu de donar resposta a la integració laboral de les persones que pateixen malalties mentals i als col·lectius en risc d’exclusió social; i disminuir la càrrega social sanitària així com la de les famílies, el Clúster Salut Mental Catalunya…

Actualitat, Notícies

Maria Jose Martin | 20 marzo, 2018

Compartir:

Amb l’objectiu de donar resposta a la integració laboral de les persones que pateixen malalties mentals i als col·lectius en risc d’exclusió social; i disminuir la càrrega social sanitària així com la de les famílies, el Clúster Salut Mental Catalunya en col·laboració amb el Clúster Biomassa de Catalunya han engegat un projecte interclúster per a desenvolupar programes transversals d’inserció sociolaboral.

Aquest projecte es centra en persones amb malalties mentals i en col·lectius en risc d’exclusió social en el sector de la biomassa i enfoca la producció d’energia com una activitat social que serveix per la prevenció, el tractament de trastorns i també com a element integrador per a trencar barreres i superar estigmes. ACCIÓ, organisme de la Generalitat destinat a fomentar la competitivitat, ha impulsat aquesta iniciativa, que compta també amb la participació de l’Ajuntament de Sant Boi.

Aquest projecte és d’impacte local però d’àmbit global, ja que pot replicar-se a qualsevol territori. S’està desenvolupant amb la col·laboració d’agents d’entorn com el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat; i amb la implicació d’empreses del sector forestal com Forestal Soliva, COMSA i EMC, que aportaran el coneixement tècnic i assessorarant en la definició de totes les tasques incloses en el projecte. El projecte també inclou la feina d’empreses del sector salut mental com Germanes Hospitalàries Benito Menni, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Fundació Orienta i Fundació Marianao, entre d’altres, que aportaran els pacients, els clínics i els tècnics de valoració benestar. Les entitats del tercer sector que també hi juguen un paper destacat són Formació i Treball, com a institució especialitzada en la inserció de persones en risc d’exclusió, i empreses com Igualssom, Cassià Just, Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Salut Mental Catalunya, que participaran en les diferents proves i en el seguiment clínic dels pacients participants.

PROVA PILOT

El passat dimecres 14 de març es va dur a terme una prova pilot en la que l’Ajuntament de Sant Boi va fer una tallada de paulònies d’una plantació energètica en un terreny de 7.000 m2 situat a la zona de Torre de la Vila, gràcies a la qual l’Ajuntament aconsegueix al voltant de 140 m3 de biomassa cada tres anys. La fusta dels 1.600 arbres plantats s’aprofitarà per a generar biomassa, una font d’energia renovable. L’explotació de la finca permet continuar amb la tasca de promoció de les energies renovables al municipi. En aquest sentit, es posa de manifest la contribució del sector de la biomassa a l’economia circular i es demostra com l’aprofitament de les biomasses pot suposar un estalvi considerable i una reducció de la petjada de carboni de l’Ajuntament.

La gestió i subministrament de biomassa implica una sèrie de feines tant de gestió agro-forestal com logístiques que poden ser utilitzats com a eines per a la inserció de persones en risc d’exclusió social o amb trastorns mentals. Aquesta primera vegada, l’empresa d’inserció Multiolea ha fet els treballs amb personal en risc d’exclusió. L’objectiu d’aquests treballs és poder definir bé quins perfils són necessaris i com optimitzar-los des del punt de vista d’ocupabilitat.

ENERGIES RENOVABLES

El Clúster Biomassa de Catalunya participa en aquesta col·laboració interclúster per tal de donar resposta a grans projectes que contemplin la utilització d’energia procedent de la biomassa. Així mateix, la feina feta servirà per garantir l’aprovisionament de combustible amb el valor afegit de la funció integradora que se’n deriva, i contribuirá a detectar nous mercats amb una vessant social i desenvolupar programes de formació per a dissenyar models específics per afavorir la inclusió de persones de col·lectius en risc.

Iniciatives per inserir col·lectius en risc d’exclusió n’hi ha diferents, però dissenyar un procés en el sector de la gestió agro-forestal, on la premissa no sigui maximitzar la rendibilitat econòmica sinó la inserció de persones fa d’aquest projecte una iniciativa pionera. A més a més, Catalunya és el quart país d’Europa amb superfície forestal, molt disseminada a tot el territori, pel què el model pretén dissenyar-se per a ser replicat en tot el territori.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »