El Clúster Salut Mental Catalunya celebra la II Jornada d’Immersió Estratègica

El Clúster Salut Mental Catalunya celebra la II Jornada d’Immersió Estratègica

El Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) ha celebrat la II Jornada d’Immersió Estratègica a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on 25 ponents i un centenar d’assistents han reflexionat sobre els reptes de l’àmbit de la salut mental

Actualitat, Notícies

Maria Jose Martin | 18 noviembre, 2016

Compartir:

Montse Llavayol, subdirectora general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, després de donar la benvinguda als assistents, ha presentat el pla estratègic en salut mental. En la seva intervenció, Llavayol ha anunciat que, “l’any 2017, hi haurà un augment pressupostari en l’àmbit de salut mental” i ha aprofitat l’ocasió per “reconèixer la tasca del clúster i felicitar-lo per ser un dels actors importants del sector”.

En aquesta mateixa taula inaugural, l’han acompanyat el Dr. Joan Orrit, president del Clúster Salut Mental Catalunya, i Albert Salazar, gerent de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau. El Dr. Orrit s’ha mostrat satisfet per l’èxit i la varietat de participació: “Hi ha intervingut institucions de caràcter social, hospitals, indústria farmacèutica, universitats, administració pública i centres de salut i de recerca”. El president del CSMC també ha destacat com a protagonista de la trobada “la integració social i laboral en persones amb algun trastorn mental”. El Dr. Orrit també ha presentat el nou vídeo corporatiu del Clúster Salut Mental Catalunya. Per la seva banda, Albert Salazar s’ha mostrat entusiasmat per ser l’amfitrió d’aquest esdeveniment i ha agraït l’augment del pressupost destinat a la salut mental que ha avançat Montse Llavayol.

Posteriorment, membres del Departament de Salut, la Federació Salut Mental Catalunya, l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona, Hospital Clínic de Barcelona, i Lundbeck, han presentat conjuntament el ‘Proyecto Voz’ en esquizofrènia i psicosi. És el primer estudi que abasta la totalitat del territori nacional i que inclou una enquesta amb nou preguntes que recull l’opinió de les persones amb un trastorn mental i el seu entorn. Alguns dels indicadors més destacats d’aquest projecte són els següents:

  • El 93% dels catalans considera primordial tenir cobertes les necessitats afectives.
  • Només un 10% considera dels enquestats considera que el seu estat és dolent o molt dolent.
  • El 38% dels catalans considera que el tractament mèdic òptim per a les malalties que pateixen va arribar tard.

Després d’una pausa per esmorzar, Marta Sánchez Bret, clúster mànager del CSMC, ha reprès els blocs de continguts de trobada amb l’explicació de les dades i les activitats del clúster: “Actualment tenim 50 socis que facturen un valor aproximat de 600 milions d’euros i donen feina a més de 5.000 persones”.

Il·luminada Corripio, investigadora del CIBERSAM i membre del servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha parlat dels avenços tecnològics en salut mental, el seu impacte real i les lliçons apreses. Corripio ha destacat, entre d’altres, “el mètode d’informació compartida, l’eficàcia dels sensors, el Big Data i els projectes de m-health”.

Els projectes dels socis

Durant el penúltim bloc del matí, els socis han pres protagonisme tot presentant els seus projectes. El primer ha estat Lluís San Molina, membre de la direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que ha introduït un estudi sobre tractaments antipsicòtics per tal d’observar “les diferències entre diversos tractaments”.

Han continuat Montserrat Balcells, psicòloga clínica de la Fundació Orienta, i Josep Lluís Arcos, investigador científic de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial – CSIC. Tots dos han exposat un projecte digital que permet als nens amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) disposar d’un millor autoconeixement i afavorir-ne la comunicació amb l’entorn familiar i escolar.

Un altre dels projectes exposats ha estat el de Neteges Coral amb l’aposta per la responsabilitat social corporativa (RSC). El seu director Financer, Ignasi Cura, ha afirmat que “és clau que una empresa incorpori la responsabilitat social corporativa si volem una societat sostenible i justa”.

El director mèdic de CPB Serveis Salut Mental, Joan Vegué, ha presentat la Unitat d’Hospitalització Parcial a domicili (UHPAD). Entre altres causes, ha apuntat, “aquesta iniciativa neix per un dèficit de llits d’hospitalització psiquiàtrica al territori de la Barcelona Dreta”. La unitat compta amb 15 places que s’ocupen una mitjana de 21 dies.

Han tancat aquest bloc Marc Ferrer, membre del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Edith Pomarol-Clotet, directora gerent de la Fundació FIDMAG Germanes Hospitalàries. Ambdós han exposat l’estudi “Trastorn límit de la personalitat de debut en l’adolescent: estudi de les alteracions neurobiològiques estructurals i funcionals”.

Oportunitats empresarials

Durant uns minuts, l’acte ha deixat de banda el vessant mèdic i s’ha centrat en les oportunitats empresarials relacionades amb la salut mental. Marta Marsé Vidri, cap d’innovació i anàlisi d’oportunitats de clústers a ACCIÓ, ha mostrat com evolucionarà la societat durant el segle XXI. Marsé Vidri ha explicat quines seran les macrotendències mundials amb l’objectiu de generar estratègies empresarials adequades.

Fora del sector de la salut mental, també ha participat Eudald Casas, clúster mànager d’INNOVACC (clúster del sector carni porcí). Amb vuit anys d’història, més de 90 socis i un alt volum de facturació i exportació, INNOVACC s’ha convertit en un dels clústers més importants de Catalunya. Casas ha detallat l’evolució com a clúster, els projectes amb altres col·lectius i ha obert la porta a futures col·laboracions entre l’INNOVACC i el CSMC.

Posteriorment, els assistents s’han desplaçat al Recinte Modernista de Sant Pau on ha s’ha portat a terme el dinar i la desfilada del projecte Integra MENT.

A la tarda, els assistents s’han dividit en tres grups de treball: comunicació, recerca, i innovació i tecnologia. Una vegada finalitzades les reunions, els protagonistes han posat en comú els resultats i han extret diverses conclusions rellevants:

  1. Trobar la manera de què el CSMC pugui aplicar els resultats dels equips de recerca.
  2. La necessitat de cercar fons privats per a la recerca.
  3. Preparar un projecte del CSMC per a la convocatòria PERIS.
  4. Crear una comissió d’innovació i tecnologia per generar un estudi de vigilància tecnològica al CSMC.
  5. Seguir treballant la comunicació en tots els seus vessants.

Victòria Martorell, cap de desenvolupament de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau; el Dr. Joan Orrit i Clotet, president del Clúster Salut Mental Catalunya, i Alberto Pezzi, director de clústers d’ACCIÓ, han estat els encarregats de cloure la jornada. Tots tres han agraït la participació a tots els assistents i els han emplaçat a la jornada de l’any que ve.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »