El Clúster de Salut Mental de Catalunya celebra la segona sessió del Projecte Tractor

El Clúster de Salut Mental de Catalunya celebra la segona sessió del Projecte Tractor

El Projecte Tractor té com a finalitat realitzar un estudi el més ampli possible a mode d’inventari d’aquelles solucions tecnològiques que donin suport a la diagnosi, el tractament i qualsevol aspecte que afecti a la salut mental dels ciutadans.

Actualitat, Empreses, Notícies

Maria Jose Martin | 22 marzo, 2016

Compartir:

El Clúster de Salut Mental de Catalunya i el HealthTech Clúster han organitzat la segona jornada de treball del Projecte Tractor en el Palau de Marianao de Sant Boi. L’objectiu d’aquesta trobada ha estat afavorir i propiciar sinergies entre diferents actors de l’ecosistema TIC aplicat a la salut mental, tot oferint solucions i detectant necessitats.

La jornada ha estat presentada i dinamitzada per Marta Sánchez Bret, clúster mànager del Clúster de Salut Mental de Catalunya i per Manel Pretel, clúster mànager de HealthTech Clúster. Ambdós han fet un breu repàs de la primera sessió del Projecte Tractor realitzada el passat mes de febrer.

tractor

El primer ponent ha estat Pep Oliveras, de la Fundació Mariano, que ha explicat l’experiència i reptes del Punt Ommia. L’objectiu del Punt Òmnia és desenvolupar tota una sèrie d’activitats per «apropar les TIC i posar-les a l’abast de tothom per tal de millorar la seva qualitat de vida treballant les competències digitals, les competències socials (comunicació i participació) i les competències d’autonomia personal». Tot plegat, sense un alt nivell ni requeriments tecnològics.

En el seu torn, Manel Mosonet, de la Fundació Sanitària de Sant Pere Claver, ha donat a conèixer el projecte que estan duent a terme, basat en fer arribar pel mòbil qüestionaris a pacients amb esquizofrènia varies vegades al dia diversos dies a la setmana. L’objectiu d’aquesta acció és «avaluar als pacients fora de l’àmbit clínic per tenir una radiografia o perfil més clar dels malalts, dels factors contextuals que els envolta, de la situació emocional puntual». Aquests qüestionaris són molt efectius, però tenen un cost elevat. La Fundació Sanitària de Sant Pere Claver voldria aplicar aquesta metodologia a d’altres malalties, com la psicosi.

tractor2

Acte seguit, Jordi Gonzàlez, en representació de l’Hospital Benito Menni, ha presentat un recull des de diferents vessants d’idees de projectes vinculats amb pacients amb malalties mentals en les que es podrien aplicar la tecnologia. Per exemple, des de la vessant comunitària es podrien desenvolupar apps per millorar la mobilitat dels pacients, com ara utilitzar el whatsapp per programar les visites, enlloc de rebre SMS com en l’actualitat. La docència podria treballar la integració de la realitat virtual per realitzar pràctiques de simulació. Des del punt de vista clínic, Gonzàlez ha traslladat la possibilitat d’integrar «les rutes assistencials en les que l’usuari hagi d’interactuar el mínim possible».

Finalment, referint-se en l’àmbit de les cures l’ús dels wearables i dels assistents robòtics per ajudar a les mobilitzacions del pacient és també una de les línies a investigar. Gonzàlez ha afirmat que ofereixen el seu «know how i l’estructura d’hospitalització. Estem disposats a participar en la coordinació d’iniciatives d’aquest tipus»

Eduardo Torres ha informat que Sport2live és una empresa social «molt primerenca que ajuda a pacients amb addiccions i/o malalties mentals mitjançant la pràctica de l’esport». Ja treballen amb hospitals de Barcelona i el seu objectiu és «demostrar científicament com l’esport ajuda a les persones amb problemes d’addiccions i malalties mentals».  En altres paraules, «demostrar de forma científica el que avui ja sabem de forma empírica». Sport2live ja porta més de 700 hores entrenades des de l’any 2013 amb aquest col·lectiu de pacients.

El darrer ponent ha estat Miguel Cardenas de la Fundació Orienta, que està treballant la prevenció del síndrome metabòlic en adolescents aplicant les noves tecnologies. Els adolescents amb obesitat presenten símptomes afectius com baixa motivació, poca activitat física i poca consciència corporal però, en canvi, mostren un clar abús de les TIC i sedentarisme. La Fundació Orienta vol dissenyar una app que inclogués, entre altres prestacions, un sistema de recompensa per l’activitat física realitzada i obtenir experiències gratificants mitjançant el joc

Abans de la finalització de la jornada, Marta Sánchez ha traslladat als assistents la proposta de l’empresa Amplifon, que realitza estudis sobre la pèrdua d’audició, capacitat cognitiva, demència i salut mental.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »