NOTÍCIES WEMIND

El 85% de les apps participants a l’mConnectathon assoleixen el repte d’integrar-se al Portal AppSalut

Actualitat Notícies

Mediktor i Medplan van ser les guanyadores d’un repte que va aplegar a 18 apps en total (14 integraven dades), 20 mentors, 10 càpsules divulgatives i 135 assistents del sector.

El passat divendres 16 de juny va celebrar-se el primer mConnectathon en TIC, Salut i Social, amb l’objectiu de testar, en un entorn controlat i segur, la connectivitat i interoperabilitat amb la Plataforma de Salut Digital, en el marc del projecte del Portal AppSalut, l’aparador d’aplicacions de l’àmbit de la salut i benestar social que han passat amb èxit el procés d’acreditació. Durant les 10 hores que va durar la jornada, els participants van haver d’afrontar el repte d’integrar in situ les seves aplicacions desenvolupades prèviament amb la futura Plataforma de Salut Digital, mitjançant el codi SDK facilitat per l’organització minuts abans de l’inici. “El projecte del Portal AppSalut posa al ciutadà al centre, fent que la informació que gestiona en el seu entorn mòbil pugui estar disponible pel seu professional. És la primera vegada que s’integren dades del ciutadà amb el sistema de salut i l’entorn social”, destacava el Dr. Francesc Garcia Cuyàs, Director de la Fundació TicSalut.

El Secretari General de Salut, el Sr. Albert Serra, un dels encarregats d’inaugurar la jornada, va reflexionar sobre el moment actual: “El sector salut està molt acostumat a moure’s en el camp de la innovació tecnològica. La línia de les TIC ens permet integrar dins del Sistema a la ciutadania, en un moment en el qual el ciutadà cerca eines pròpies per autocuidar-se”. En la mateixa línia es va pronunciar el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, el Sr. Francesc Iglesias, que va incidir en la importància que té la tecnologia com a “gran aliada d’un sector en el qual les transformacions cap al futur requereixen de noves respostes davant de la crisi de les cures familiars i els reptes d’atendre, de manera personalitzada, l’autonomia de les persones”. El Dr. Jordi Martínez, director d’innovació de la Fundació TicSalut, va concloure la inauguració posant en valor “un dels grans reptes actuals” per TicSalut i el sector, que passa per “la integració i la interoperabilitat dels diferents sistemes de salut i social”.

En aquesta primera edició de l’mConnectathon van assistir 18 aplicacions, de les quals 14 participaven en el repte d’integrar les dades amb la Plataforma de Salut Digital. La resta de participants van poder comptar també amb l’assistència dels mentors, però sense participar en el procés d’integració. De les 14 participants, al finalitzar la jornada (18:00h), 12 havien estat capaces d’assolir el repte, sent Mediktor i Medplan les guanyadores. Les dues aplicacions van superar a la resta de participants pels dos criteris clau: 1) integrar l’aplicació a la Plataforma i 2) puntuació obtinguda pels experts acreditadors. Mediktor, una eina interactiva capaç d’analitzar els símptomes i evaluar l’estat de salut de l’usuari, va ser l’aplicació amb més puntuació. Mentre que Medplan, va ser la 2a classificada. Ambdues van recollir el premi, valorat en 3000€ cada una, a mans del director de la Fundació i també de l’actual coordinador de les TIC del Departament de Salut, el Sr. Pol Pérez, qui va senyalar que “jornades com aquestes encoratgen a tecnòlegs i a gent vinculada a la gestió clínica a treure aplicacions que donaran suport a la pràctica assistencial i a la presa de decisions dels professionals”. Pérez va concloure l’acte destacant “l’aire fresc” que aporten aquest tipus de jornada pel sector. “En un moment d’explosió digital, difícil de canalitzar, trobar idees que cristal·litzin en productes reals és vital”.

El llistat de les 12 aplicacions que van superar amb èxit el repte van ser: Colors, mHeart, Mediktor, MIMD, Medplan, Linkcare, MeCuido, NOAH, U24App, ActivaAPP, CareUP i La meva pròstata.

La primera edició de l’mConnectathon TicSalut va comptar amb la col·laboració d’IN2, ajudant a TicSalut i als desenvolupadors en aspectes tècnics d’integració a la Plataforma, dels representants de la CAMFiC, COMB, COIB, AiFFIC, SCEPC i Pasiona en l’àrea de mentoring i acreditació i el suport institucional del Departament de Salut, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i altres institucions del sector, locals i internacionals.