El 44% dels adolescents i joves consumidors de cànnabis repeteixen curs escolar

El 44% dels adolescents i joves consumidors de cànnabis repeteixen curs escolar

L’ESTUDES (Encuesta Estatal sobre Uso de Drogas en Enseñanzas Secundarias) de 2016 constata aquesta dada en el darrer any.

Actualitat, Empreses, Notícies

Maria Jose Martin | 6 julio, 2017

Compartir:

Segons l’ESTUDES (Encuesta Estatal sobre Uso de Drogas en Enseñanzas Secundarias) de 2016, el 44% d’adolescents i joves (14-18 anys) consumidors de cànnabis van repetir curs acadèmic durant el darrer any. El cànnabis és la droga il·legal més consumida pels adolescents i joves a Espanya i a la Unió Europea.

captura-de-pantalla-2017-06-26-a-las-11-08-30

“El consum de derivats del cànnabis és un clar factor de risc escolar. Diversos estudis conclouen que els efectes negatius del cànnabis en l’atenció, la memòria i l’aprenentatge poden durar dies o setmanes”, ha confirmat Jordi Royo i Isach, director clínic d’Amalgama-7, la institució catalana especialitzada en el treball preventiu, educatiu i terapèutic amb adolescents, joves i les seves famílies. El darrer informe estatal sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris aporta, entre altres, que es pot establir una associació entre les variables consum de cànnabis i pitjor rendiment escolar.

“Coneixedors de l’increment de la problemàtica de salut mental i addiccions en l’adolescència i l’impacte d’aquest fet en l’edat adulta, el Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) ha comptat amb Amalgama, entitat especialitzada en aquesta temàtica, perquè ens aportés una pinzellada d’actualitat”, ha afirmat Pere Bonet, president del Clúster Salut Mental Catalunya.

captura-de-pantalla-2017-06-26-a-las-11-08-02

A Espanya, el 29,1% dels joves i adolescents declara haver consumit cànnabis alguna vegada a la vida i el 18,6% ho ha fet en els darrers 30 dies. A l’any 1994, la xifra de consumidors en el darrer mes va assolir el 12,4%, fet que implica un augment del 6,2% de consumidors de cànnabis joves i adolescents en els últims 22 anys. En aquest sentit s’aprecia, en les dues darreres dècades, una tendència ascendent del consum de risc de derivats del cànnabis. Jordi Royo ha desglossat algunes de les causes d’aquest augment del consum: “Actualment, la proliferació de clubs de cànnabis i de plantacions de marihuana tant en grans extensions rurals com en entorns privats urbans han generat una major accessibilitat a aquesta substància. També cal afegir el descens de la percepció de risc del consum de cànnabis, que en les darreres enquestes s’ha percebut com a menys perillós que el tabac”.

captura-de-pantalla-2017-06-26-a-las-11-06-08

Els estudis alerten sobre els riscos de consum de cànnabis en la salut mental: pot derivar en brots psicòtics (en funció de la quantitat i la predisposició genètica) i risc de generar trastorns esquizotípics o esquizofrènics. Respecte de l’àmbit acadèmic, aquest consum pot produir dificultats que poden derivar en fracàs i abandonament escolar. Anàlogament, en l’àmbit laboral pot produir problemes en la concentració i el manteniment de l’activitat.

El darrer estudi EPAD (“Encuesta a profesores de enseñanzas secundarias sobre drogas y otras adicciones en España”) de l’Observatori Espanyol sobre Drogues aprecia que 4 de cada 10 professors ha vist fumar cànnabis als alumnes als afores del centre escolar i 1 de cada 10 docents a l’interior de la mateixa escola. També són un 10% els professors que han observat alumnes sota els efectes de les drogues a classe o a l’interior del centre escolar. “La millor manera d’atendre un trastorn per consum de cànnabis, així com d’altres trastorns i comportaments de risc en adolescents i joves, és un programa de tractament en centre especialitzat, amb un equip interdisciplinari que ofereixi atenció clínica, acadèmica i socioeducativa”, ha conclòs Jordi Royo.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »