Som capaços de detectar trastorns mentals abans que apareguin?

Som capaços de detectar trastorns mentals abans que apareguin?

Parlar de psicosi es parlar d’un problema de percepció de la realitat que afecta a un gruix important de la societat catalana. Aquest trastorn mental, que pot manifestar-se en condicions específiques com ara, l’esquizofrènia, el trastorn bipolar o la depressió,…

Actualitat, Notícies

Comunicació | 20 junio, 2018

Compartir:

Parlar de psicosi es parlar d’un problema de percepció de la realitat que afecta a un gruix important de la societat catalana. Aquest trastorn mental, que pot manifestar-se en condicions específiques com ara, l’esquizofrènia, el trastorn bipolar o la depressió, suposen una alteració greu en el funcionament d’un individu en quant a conducta, emocions i pensament.

En l’actualitat, per pal·liar aquesta situació es posa el focus en potenciar la detecció precoç a joves en risc de patir psicosi degut a que es tracta d’una malaltia que s’origina a l’adolescència o a l’inici de l’etapa adulta, segons el departament de salut de la Generalitat de Catalunya.

Programa d’Atenció Específica a les persones amb Trastorns Psicòtics Incipients

El departament de Salut de la Generalitat ha impulsat aquest any un nou programa que es desplegarà a tot el territori adreçat a adolescents i joves d’entre 14 i 35 anys amb risc de patir primers episodis o en període crític de recuperació, amb l’objectiu de millorar la detecció precoç. Segons dades del mateix departament de salut, la incidència promig a Catalunya és de 18 casos per 100.000 habitants. En pacients adults, la psicosi és el segon trastorn mental diagnosticat més comú després de la depressió segons les últimes xifres de AQuAS publicades al 2015.

Aquest programa d’intervenció directa situa a Catalunya com a referent internacional en incloure l’atenció de la psicosi incipient entre les polítiques de salut mental, a la mateixa línia que països punters com Anglaterra i els països escandinaus. L’objectiu és aconseguir reduir de manera significativa la fase aguda de la malaltia, on es concentra la major part de la discapacitat associada al trastorn psicòtic.

Intel·ligència Artificial i Psicosis

La introducció de les noves tecnologies en l’àmbit de la salut es ja tota una realitat. L’arribada de les «apps» i els «wearables» estan millorant el seguiment i el control de la salut, però també poden arribar a predir possibles trastorns mentals? Un estudi publicat al 2015 per la gegantina empresa tecnològica IBM, afirmava que era possible utilitzar la Intel·ligència Artificial (IA) per determinar prèviament possibles trastorns com ara la psicosi segons els patrons de parla dels pacients.

Ara, segons un altre estudi fet per la mateixa corporació publicat a la revista World Psychiatry, afirma que aquesta IA pot predir el risc de que un pacient pateixi psicosi amb una precisió del 83%. Aquest no es l’únic projecte que utilitza eines digitals per millorar la detecció precoç de la psicosi. Un grup d’investigadors de l’Institut de Neurociencia i Psicologia de la Universitat de Glasgow han desenvolupat una eina digital capaç de detectar a joves amb risc de patir un trastorn mental.

L’estudi, publicat a la revista Schizophrenia Bulletin, va identificar 101 pacients amb alt risc de psicosis i 8 que complien les condicions d’un primer brot psicòtic d’un total de 2,279 participants. Es tracta, per tant, d’un pas significatiu en la millora dels diagnòstics i la capacitat de tractar posteriorment trastorns mentals tan greus com la psicosi, entre d’altres.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »