‘Depresión y suicidio 2020’: una guia per generar estratègies de salut mental

‘Depresión y suicidio 2020’: una guia per generar estratègies de salut mental

La Sociedad Española de Psiquiatría (SEP) i la Sociedad Española de Psiquiatría Biológica (SEPB) presenten un Llibre Blanc per abordar la depressió i el suïcidi des de diverses perspectives i proposar estratègies d’acció.

Notícies

Comunicació | 11 septiembre, 2020

Compartir:

El 7 de setembre es va presentar el Llibre Blanc Depresión y suicidio 2020. Documento estratégico para la promoción de la Salud Mental, una publicació elaborada per la Sociedad Española de Psiquiatría (SEP) i la Sociedad Española de Psiquiatría Biológica (SEPB), amb el suport de Janssen. El llibre analitza en profunditat quina és l’epidemiologia, l’impacte i els abordatges de la depressió i del suïcidi des de diverses perspectives innovadores. També inclou àmbits estratègics d’acció i pretén ser un catalitzador per a la planificació d’actuacions concretes per prevenir i tractar aquestes malalties.

Trastorns a l’alça

Tot i que encara és un tema força tabú, el suïcidi és la segona causa de mort entre la població entre 15 a 29 anys. Les dades són preocupants: cada any se suïciden 3.500 persones a Espanya. Per altra banda, la depressió afecta al nostre país a 1 de cada 5 dones i 1 de cada 10 homes i s’estima que l’any 2050 serà el principal problema de salut a la societat. “Als països on hi ha una major inversió en salut mental, hi ha menys incidència de patologia mental” explica el doctor Celso Arango, president de la Sociedad Española de Psiquiatría (SEP). Arango subratlla que cal “seguir invertint en salut mental perquè els pacients tinguin accés a les teràpies i tractaments que puguin ser innovadors”.

El llibre també destaca quins són els grups més vulnerables a caure en la depressió, tenint en compte la situació de la pandèmia de la COVID-19 en què vivim: les persones amb malalties mentals, aquells que s’han contagiat amb el virus amb simptomatologia greu, les famílies de les persones mortes i els treballadors sanitaris que estan en primera línia. “Ja veiem en aquestes poblacions augment de casos d’ansietat, depressió, consum d’alcohol i suïcidi”, apunta el doctor Víctor Pérez Solá, un dels coordinadors del llibre i director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar. “És important que es posin en marxa actuacions per atenuar l’impacte de l’estrès en aquestes persones, ja que pot augmentar el risc d’estrès posttraumàtic, dol patològic o increment de la simptomatologia depressiva o de l’ansietat”, assenyala el doctor.

Segons aquesta publicació, els trastorns depressius podrien augmentar fins a un 20% per la crisi sanitària, social i econòmica causada per la pandèmia del coronavirus.

Estratègies transversals de prevenció

Per la prevenció del suïcidi, la doctora Mercedes Navío, també coordinadora de la publicació i de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat de Madrid, recalca que “els factors protectors i les actuacions preventives a diferents nivells, consensuades internacionalment i dutes a terme en poblacions diana específiques han demostrat ser eficaces en la reducció del risc de suïcidi”.

En aquest Llibre Blanc es recullen experiències de programes europeus que s’estan duent a terme a les escoles per la prevenció del suïcidi. “Intervenir a l’escola permet prevenir i identificar a temps problemes mentals causants de possibles casos de suïcidi” apunta la doctora Ana González-Pinto, presidenta de la Sociedad Española de Psiquiatría Biológica. “Proporcionar una atenció adequada en aquests casos pot millorar el curs vital dels joves, la seva capacitat d’aprenentatge i els seus resultats acadèmics i futur laboral”, afegeix.

El Llibre està organitzat en 20 capítols en què han participat una trentena d’especialistes, d’àmbits molt diversos: científics, persones de l’àmbit sociosanitari, associacions de pacients, familiars o periodistes. “Ha de ser una eina per aconseguir sensibilitzar a qui ha de liderar les estratègies de prevenció. La salut mental és una inversió, no una despesa, i necessitem un pla de prevenció i d’estratègia i que els nostres pacients puguin accedir a tractaments de qualitat”, conclou el doctor Pérez Solà

Descarrega aquí l’edició digital del Llibre Blanc Depresión y suicidio 2020. Documento estratégico para la promoción de la Salud Mental.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »