De la innovació a la transferència: el CSMC participa al Fòrum de Recerca Col·laborativa de la URL

De la innovació a la transferència: el CSMC participa al Fòrum de Recerca Col·laborativa de la URL

En el debat, que va tenir com a fil conductor “les ciències socials i la recerca col·laborativa”, Marta Sánchez Bret, Clúster Manager del CSMC, va aprofundir en el paper del clúster com a impulsor d’innovació i transferència tecnològica.

Actualitat, Empreses, Jornades, Projectes, Recerca

Comunicació | 1 julio, 2021

Compartir:
forum-recerca-transferencia

Aquesta sessió en línia es va celebrar el passat dimarts 15 de juny, en el marc del projecte FORTUT de l’Oficina de Recerca i Innovació de la Universitat Ramon Llull. L’acte, que forma part d’un cicle de jornades centrat en les ciències socials i la recerca col·laborativa, que es va dividir en dos blocs per presentar alguns casos d’èxit en termes de col·laboració i transferència. Al primer bloc van intervenir diferents centres de la URL. El segon bloc va incloure representants d’entitats del tercer sector, així com el CSMC i altres clústers vinculats a ACCIÓ com Indescat, Clúster de l’Audiovisual i Clúster de la Moda.

Una aposta per la relació publico-privada que s’apropa a la recerca

La Clúster Manager del CSMC, Marta Sánchez Bret, va compartir la seva visió sobre l’ecosistema de la salut mental i la seva complexitat. Dins d’aquest ecosistema conviuen diversos agents, tots amb un pes molt important on la persona usuària és al centre. “Des del CSMC centrem els nostres esforços en afavorir la col·laboració publico-privada, identificar les necessitats clíniques i socials no resoltes, per tal de donar suport a una estructura més pública des del punt de vista del departament de salut, o de benestar social i família”.

En l´ecosistema del clúster es treballa una visió 360 aplicada a través de models de living labs. Les persones usuàries es troben en entorns realistes i aquí és on es genera la innovació de forma activa. Les llars, els centres de dia, els hospitals, els centres de rehabilitació o les clíniques on són ateses per tot el teixit clínic i mèdic dels socis incorporen la tecnologia, les empreses i el coneixement.

En aquest sentit, el 2019 el CSMC va participar en la redacció d’un projecte col·laboratiu, la creació d’una xarxa de grups de recerca en Tecnologia i Salut Mental (TECSAM) que engloben, tant la part tecnològica com la clínica o assistencial. Són 29 grups interessats en compartir el que fan per portar-ho a un entorn productiu, des de la visió de la emprenedoria, els programes, les patents, etc.

Una xarxa que pretén contribuir a generar tecnologies sanitàries que responguin a les necessitats reals, tant de professionals sanitaris, com de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. La relació entre el clúster i la xarxa afavoreix la creació de projectes de transferència, fruit del desenvolupament científic dels diferents grups.

D’altra banda, Sánchez Bret també va fer èmfasi en la importància de la revista Brains, una publicació que és fruit de la necessitat del clúster de crear un medi propi representatiu del sector i de l’entitat, que faci d’altaveu dels reptes que es presenten en Salut Mental, Neuro i Envelliment, i amb aproximacions transversals des de les perspectives multidisciplinars.

En definitiva, un magazín trimestral amb enfoc social, que difon, des de totes les seves verticals (business, research, ageing, innovation, neuroscience i social), allò que es fa en aquests àmbits i dona respostes als reptes que les acompanyen.

La intermediació, una gran necessitat

Aquest espai va ser un primer pas per començar a tenir referents i reforçar vincles entre les persones i organitzacions assistents. Ara, caldrà anar canalitzant les propostes que puguin sortir a partir d’aquí i, com a clúster, aprofitar totes les referències de les institucions, les universitats i els centres de recerca.

Hem de començar a posar ‘fil a l’agulla’, per seguir desenvolupant projectes interdisciplinaris. “Els clústers valorem enormement la presència d’un representant d’un centre de recerca, capaç de vincular els dos mons, i que estigui més a prop de la ‘i’ d’innovació per poder-ho portar cap a la ‘t’ de transferència”, va concloure Sánchez Bret.

Compartir:
Cluster catalonia
Acció
Xarxa TECSAM
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »