Coneixes el mapa de tendències Mhealth de Catalunya?

Coneixes el mapa de tendències Mhealth de Catalunya?

El 92% dels hospitals catalans es troben per sobre de la mitjana europea en la integració de les TIC i sumen 12 anys impulsant el desenvolupament i la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. L’Administració ha…

Actualitat

Maria Jose Martin | 16 abril, 2018

Compartir:

El 92% dels hospitals catalans es troben per sobre de la mitjana europea en la integració de les TIC i sumen 12 anys impulsant el desenvolupament i la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. L’Administració ha registrat 226 aplicacions i projectes de mobilitat derivats d’aquestes polítiques basades en la integració tecnològica.

La Fundació TicSalut, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, treballa per impulsar les TIC i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut i s’ha convertit en un observatori de tendències, innovació i seguiment d’iniciatives emergents. El darrer Mapa de Tendències elaborat per la Fundació reconeix els avantatges potencials de l’ús de la tecnologia mòbil i ho fa en un escenari en el que el 100% de la ciutadania està inclosa en un marc de cobertura universal i pública, i el sector salut pot actuar com a innovador i dinamitzador econòmic del sector de les noves tecnologies.

L’ús de les tecnologies de la mobilitat en l’entorn salut i social ja és una realitat a la vida dels ciutadans, tant els que pateixen aguna malaltia com els que tenen cura de la seva salut; només cal analitzar dades com el fet que plataformes oficials com Google Play i Appstore ofereixen en la seva carta de productes més de 325.000 aplicacions de salut, benestar i hàbits de vida saludable, segons ha afirmat un estudi de la consultora Research2Guidance.

En el darrer Mapa de Tendènces, del 80% de les Entitats Proveïdores enquestades que fan ús de la tecnologia mòbil, només un 10% han assenyalat que disposen d’apps de salut per a ciutadans. Aquestes aplicacions permeten geolocalitzar centres de salut, concertar visites amb els professionals i consultar el temps d’espera dels serveis d’urgència en temps real. El possible excessiu control als pacients o el desconeixement dels riscos legals no es perceben com a elements dissuasius, però l’alt cost  de desenvolupament i les dificultats d’integració de les dades generades pels pacients als sistemes d’informació són reptes que cal afrontar.

Aquest informe és una eina molt potent i útil per a les Entitats Proveïdores, ja que els hi dona pistes de quins instruments són necessaris per superar els reptes en el camp de la salut. Un exemple seria l’interès dels usuaris per fer un seguiment de les seves patologies i millorar la seva qualitat de vida mitjançant aquesta aplicacions, que fins ara només es destinaven a una gestió administrativa amb els centres. Així doncs, les tendències indiquen que la intel·ligència artifical aplicada a la mobilitat esdevindrà una de les tecnologies més disruptives en el mercat de la salut en els propers anys.

La Fundació TicSalut destaca que cal “continuar millorant la pràctica assistencial”, i que cal “seguir potenciant la connexió i l’intercanvi de dades entre l’àmbit de la salut i l’àmbit social”. L’enquesta també ha revelat la necessitat d’avançar en la digitalitzacio de processos referent a l’atenció a les persones, així com en la d’introduir eines de suport a la decisió clínica mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial. Per últim, la Fundació també remarca que cal evolucionar en l’empoderament de les persones en tenir cura de la seva salut.

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »