Catalunya seleccionada per Corea com a model clúster per benchmarking

Catalunya seleccionada per Corea com a model clúster per benchmarking

La trobada va reunir l’ecosistema de clústers coreà, entre membres de la xarxa del KICOX, empresaris i representants del govern de Corea.

Actualitat

Javier Sánchez Pedrera | 23 noviembre, 2018

Compartir:
  • L’Espai Catalonia Clústers, impulsat per ACCIÓ el juliol del 2016, ja compta amb 400m2 de superfície i 20 persones de 10 clústers catalans que hi treballen
  • És una de les experiències pioneres a Europa en aquest àmbit, que ja ha donat lloc a 30 projectes col·laboratius entre els clústers que hi estan instal·lats
Barcelona – 23/11/2018

Corea del Sud va escollir Catalunya com a model clúster de referència per exposar la seva experiència en política de clústers a la principal trobada sobre aquest àmbit celebrada a Seül que va reunir un miler de professionals de l’ecosistema clúster coreà. El Cluster Day de Corea és un esdeveniment organitzat per Korea Industrial Complex Corporation (KICOX), entitat governamental que lidera la política de clústers.

La trobada va reunir l’ecosistema de clústers coreà, entre membres de la xarxa del KICOX, empresaris i representants del govern de Corea. Joan Martí, gerent de Dinamització de Clústers d’ACCIÓ, va presentar el model català. i explica que “és molt significatiu que Corea s’hagi fixat en Catalunya com un referent en política de clústers, entre tots els països del món que impulsen la competitivitat empresarial utilitzant aquest instrument». “És especialment important ja que Corea és un dels principals models econòmics que lidera el rànquing de les economies més innovadores, segons Bloomberg”, afegeix. La seva ponència es va centrar en l’explicació de l’estratègia catalana en matèria de clústers, l’enfocament al canvi estratègic, el treball interclúster, així com en l’exposició de casos i projectes transformadors.

KICOX, que té més de 50 anys d’experiència, agrupa actualment 100 clústers que sumen 10.000 membres entre empreses, universitats i centres tecnològics i representen el 35,5% de la producció, el 35% de les exportacions i el 28,3% de l’ocupació del país. Alguns dels reptes del clústers exposats pels responsables coreans, similars a Europa, són l’aprofitament de la nova revolució indústria 4.0., la connexió entre universitats i empresa, la incorporació de les startups o l’avaluació de l’impacte de les iniciatives clúster.

En el mateix context, KICOX va triar Catalunya per a realitzar una trobada interclúster en l’àmbit de les smart cities, aprofitant el matchmaking europeu realitzat a Viena per l’ECCP.  Una quinzena de clústers de Catalunya i Corea del Sud van participar a Barcelona a un nou International Intercluster Meeting amb l’objectiu de potenciar sinergies i aliances estratègiques entre els clústers d’ambdós territoris. Així, els clústers catalans de sectors com la domòtica, l’aigua o l’energia eficient, entre d’altres, van intercanviar bones pràctiques i oportunitats de col·laboració amb les entitats coreanes. Els representants dels clústers van poder presentar els seus projectes i van participar en activitats de networking per buscar oportunitats de negoci.  A més, durant la jornada la delegació de clústers de Corea del Sud també va visitar el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i l’Espai Catalonia Clusters .

Els clústers catalans que hi van participar són els clústers de: automoció, materials avançats, digital, aigua, energia eficient, il·luminació, packaging i domòtica. Per la seva banda, els clústers coreans convidats a la jornada han estat dels àmbits de l’energia i la mobilitat sostenible provinents del Korea Institute for Advancement of Technology (KIAT), Chungnam Technopark, Gwangju Technopark, Gyeongbuk Technopark i de KICOX

Font: Acció

Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »