Els 10 punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental

Els 10 punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental

L’atur i la precarietat laboral són considerats com dos factors de risc en salut mental. La inserció laboral de malalts mentals afavoreix la lluita contra l’estigma que moltes d’aquestes persones pateixen cada dia. Javier Sánchez Pedrera – 29/10/2018 Un any…

Actualitat

Javier Sánchez Pedrera | 29 octubre, 2018

Compartir:
 • L’atur i la precarietat laboral són considerats com dos factors de risc en salut mental.
 • La inserció laboral de malalts mentals afavoreix la lluita contra l’estigma que moltes d’aquestes persones pateixen cada dia.
Javier Sánchez Pedrera – 29/10/2018

Un any més, el Fòrum de Salut Mental organitzat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i l’empresa farmacèutica Janssen es va celebrar al campus Sant Cugat. L’acte va reunir a perfils provinents de l’àmbit social i de la salut per debatre sobre la situació de l’estigma i la inserció laboral en l’actualitat. A partir d’aquest punt de trobada s’ha elaborat una llista amb els 10 punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental.

L’estigma encara té una forta presència a la nostra societat, i un dels llocs on es fa més visible és a la feina. Com a conseqüència, es demana a les empreses i organitzacions més compromís i coordinació entre elles per tal de reduir l’impacte de l’estigma als llocs de treball.

La precarietat laboral és un dels altres punts decisius per abordar en el present ja que està considerada com un factor de risc en salut mental. Els contractes laborals de curta durada, els salaris precaris i l’atur són alguns dels exemples que detallen la realitat del món laboral en l’actualitat. Aquests factors influeixen directament en la inestabilitat dels treballadores i actuen com a potenciadors de possibles trastorns mentals.

Com a resultat de la trobada, s’ha elaborat un informe amb els 10 punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental:

 1. Aproximació 4 de cada 4: Tots som susceptibles de patir un trastorn mental
 2. Precarietat laboral y salut mental: El 40% dels contractes firmats a Barcelona al 2017 van ser de menys d’un mes
 3. Col·lectius vulnerables: Les dones continuen tenint més probabilitats de patir malalties mentals juntament amb la població infantil.
 4. El pacient en la universitat: Cada vegada s’inclou a més persones amb trastorns mentals a les aules.
 5. Tractaments farmacològics: Permeten fer una vida social, familiar i laboral efectiva, al mateix temps que redueixen dràsticament l’estigmatització.
 6. La importància dels mitjans de comunicació: Tenen un paper primordial a l’hora de difondre les capacitats i característiques de persones amb trastorns mentals
 7. Estratègies col·laboratives/Metodologia IPS: Aproximació col·laborativa entre dos departaments per què les estratègies de inserció laboral siguin més efectives.
 8. Unificació serveis sanitaris: Amb l’objectiu de que l’usuari pugui utilitzar-los lliurement segons les seves necessitats.
 9. Persones amb TM més temps sense treball: Revisió del rol de l’administració com a oferidor de treball i formació.
 10. Estigma e inserció laboral en els plans de salut mental: Cada vegada més, els governs inclouen en els seus plans de salut l’actuació contra l’estigma i la inserció la boral en salut mental.
Compartir:
@COPYRIGHT Clúster Salut Mental Catalunya
Translate »